Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šestnáct jednotek hasilo požár lesa v Mikolajicích, škoda byla odhadnuta na 3 miliony korun

Šestnáct hasičských jednotek a vrtulník pro letecké hašení likvidovaly v pondělí 20. července odpoledne rozsáhlý lesní požár poblíž obce Mikolajice na Opavsku.

Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru MSK přijalo tísňový hovor ohlašující kouř z lesa v pondělí odpoledne ve 14:45 hod. Na místo události byly bezprostředně vyslány 4 hasičské jednotky.

Po příjezdu prvních jednotek na místo požáru bylo potvrzeno, že se jedná o požár většího rozsahu v nepřístupném terénu. Na místo byly ihned povolány další hasičské jednotky a technika. V souvislosti s dlouhotrvajícím suchem a silným větrem na místě požáru byl pro likvidaci požáru povolán vrtulník na letecké hašení.

Vrtulník vybavený speciálním vakem na vodu v podvěsu shazoval vodu na místa určená hasiči a ti pak místa dohašovali. Likvidaci požáru komplikovala kromě silného větru i potřeba dopravy většího množství vody na hašení. Proto byly v přilehlých obcích u rybníka a požárních nádrží zřízeny tři čerpací stanoviště a hasiči kyvadlově cisternami dopravovali vodu na místo požáru.

Hasiči bojovali s požárem celou noc a požár byl lokalizován až dnes ráno 21. července 2015 v 5:35. V současnosti probíhá na místě požáru střídání hasičů, kteří budou s dohašovacími pracemi pokračovat ještě v průběhu dnešního dopoledne.

Škoda požáru byla předběžně stanovena na 6 milionů korun. Na likvidaci požáru se do současnosti účastnilo celkem 14 jednotek požární ochrany (z toho 3 jednotky HZS Moravskoslezského kraje a 11 jednotek sborů dobrovolných hasičů) a celkem 22 hasičských vozidel. Při požáru nedošlo k žádnému zranění nebo usmrcení osob.

Úterý 21. července

Po úterním šetření na místě požáru byl společně s majitelem lesů dopřesněn rozsah požáru i škoda způsobená požárem. Požár nakonec zasáhl 16 hektarů lesa a aktuálně je škoda stanovena na 3 miliony korun.

Na místě stále zasahuje 16 hasičských jednotek, které budou až do večerních hodin provádět dohašovací práce, provádět průzkum požářiště a vyhledávat a prolévat skrytá ohniska požáru.

Ve 20:00 na místo události vyjely další jednotky, k vystřídání zasahujících hasičů. Požár stále nebyl zlikvidován.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet