Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pole u obce Nučice pomáhal hasit také vrtulník s bambi vakem

První informaci o rychle se šířícím požáru neposečeného pole v katastru obce Nučice v okrese Praha-východ přijalo Krajské operační a informační středisko v 15:06 hodin. Vzhledem k množícím se oznámení o rozsahu požáru byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Na místo byly postupně vyslány jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ze stanic Český Brod, Říčany a Uhlířské Janovice a dobrovolné jednotky Kostelec nad Černými Lesy, Ondřejov, Zásmuky, Stříbrná Skalice, Turkovice, Zvánovice, Kouřim, Drahobudice, Mukařov, Černé Voděrady a Sázava.

V rámci preventivních letů se shodou okolností v blízkém okolí nacházela Letecká služba s bambi vakem, která ihned přilétla na místo a zapojila se do hasebních prací.

I tak se požár rozšířil na plochu zhruba 1000 × 1000 metrů. Hasičům se podařilo požár lokalizovat pomocí několika C proudů, vysokotlaku, ale také ženijního nářadí, následně bylo pole oboráno. Krátce před půl pátou byla ohlášena lokalizace požáru a úplnou likvidaci ohlásil velitel zásahu krátce po devatenácté hodině s tím, že místní dobrovolná jednotka zůstala na místě po dobu 24 hodin.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na takřka 300 tisíc korun, příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Foto a video: Aleš K. & HZS Středočeského kraje

ppor. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet