Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Průzkum na zjištění nebezpečné látky byl námětem cvičení ve Školním a výcvikovém zařízení ve Frýdku-Místku

Ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – středisko Frýdek Místek probíhá poslední 3 roky pravidelné Instrukčně metodické zaměstnání (IMZ), které je „šité na míru“ Armádě České republiky.

Výcviku se účastní příslušníci záchranných dekontaminačních čet a záchranného hasičského družstva z ženijního praporu Olomouc a Bechyně v podřízenosti 15. ženijního pluku v Bechyni. Při posledním takovémto zaměstnání, konaném v měsíci červnu tohoto roku, bylo námětem cvičení „Průzkum v neznámém prostředí na zjištění nebezpečné látky“ (konkrétně bojové chemické látky) a zásah na nebezpečné biologické látky.

Vzhledem k aktuální situaci možného výskytu viru Ebola a MERS (MERS-CoV – Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) i v České republice se kolegové z AČR zabývali novinkami, které byly vydány příslušnými orgány ČR k tomuto nebezpečí. K diskuzi byl přizván také odborník ze Zdravotnické záchranné služby MSK, pan Ing. Jiří Šindler. Řídícím cvičení ze strany AČR byl kpt. Antonín Doležel.

Při výcviku na našich trenažérech se kolegové účastnili modelové situace, která byla zaměřena na nález bojové chemické látky v opuštěném skladě. Museli projít přes uzavřené prostory, ve tmě a v úplné ochraně, kdy používali ochranné protichemické oděvy a dýchací techniku. Detekovali nebezpečné látky pomocí svých detekčních prostředků a vyzkoušeli si taktiku i možnost dekontaminace.

Za účasti našich lektorů si vyměňovali své zkušenosti při možných zásazích tohoto typu. Bylo zde rozebráno také námětové cvičení, které se loni uskutečnilo v pražském metru, a bylo zaměřeno na únik bojové chemické látky.

Všichni účastníci se závěrem shodli, že s ohledem na zvýšená bezpečnostní rizika a hrozby spojené s terorizmem, jsou rozhodně takováto setkání a procvičování nebezpečných situací pro všechny bezpečnostní složky velkým přínosem. Proto Školní a výcvikové zařízení HZS ČR plánuje do budoucna pořádat takováto zaměstnání a kurzy nejen pro vojáky, ale také plánuje zařazovat do vybraných kurzů další příslušníky IZS, například policisty a kolegy z Celní správy.

Budeme se velmi těšit na další spolupráci, která je dle názoru nás všech již teď velmi pozitivní a prospěšná a děkujeme kolegům z AČR za vynikající přístup.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR
Kpt. Ing. Petra Kadlec Linhartová
Sdílet