Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stavení v Libčanech u Hradce Králové způsobil milionovou škodu, lidské životy neohrozil

V noci z neděle 2. 8. na pondělí 3. 8. 2015 ve 2:39 hodin byl na operační středisko Královéhradeckých hasičů nahlášen požár budovy v Libčanech nedaleko Hradce Králové.

K události byly přivolány jednotky profesionálních hasičů z centrální a poboční stanice v Hradci Králové a dále dobrovolní hasiči z Libčan a Lhoty pod Libčany. Při příjezdu na místo byli hasiči svědky toho, jak ze střechy a oken budovy v centru obce šlehají plameny.

Ohněm bylo zasaženo první patro a střecha jednoho křídla rozlehlého stavení. Průzkumem a rozhovorem s majitelem objektu bylo zjištěno, že dům není užíván k bydlení, uvnitř se nikdo nezdržuje a nikdo tedy není požárem přímo ohrožen. Hasiči neprodleně zahájili hasební práce v dýchací technice.

Z přistaveného automobilového žebříku hasili střešní a půdní prostory objektu a za pomocí dalších tří vodních proudů ochlazovali přilehlou část budovy tak, aby zabránili dalšímu šíření ohně. Krátce před čtvrtou hodinou ranní se jim podařilo dostat požár pod kontrolu a zhruba o hodinu později byl zcela uhašen.

Požár zničil prostory prvního patra, podkroví a střechu o rozloze zhruba desetkrát padesát metrů. Škody na vnitřním vybavení nebyly vysoké, v objektu byla plánovaná rekonstrukce. Celkově vyčíslil vyšetřovatel příčin požáru spolu s majitelem objektu vzniklou škodu na jeden milion korun a ve stejné výši jsou také uchráněné hodnoty.

Příčina požáru je v šetření, jako pravděpodobná se zatím jeví závada na elektroinstalaci.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradecého kraje
Sdílet