Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Štramberku soutěžili nejtvrdší dobrovolní hasiči na druhém mistrovství České republiky dobrovolných hasičů v TFA

V sobotu 1. října 2016 se ve Štramberku uskutečnilo v pořadí druhé mistrovství České republiky dobrovolných hasičů ve stále více populární soutěži o nejtvrdšího hasiče. Jedná se o divácky zajímavou soutěž, při které musí soutěžící hasiči v zásahovém obleku a obuvi, doplněném o zásahovou přilbu a záchranářský opasek, absolvovat trasu, na které musí absolvovat náročné činnosti z hasičské praxe.

Mistrovství, na jehož pořádání se spolupodílel i Hasičský záchranný sbor, se konalo pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a starosty města Štramberk Davida Plandora. Mistrovství se účastnilo celkem 64 dobrovolných hasičů. Mimo celkové pořadí se soutěže účastnili i dvě ženy, které svojí účastí mužským kolegům a všem přítomným ukázaly, že i „něžné“ pohlaví zvládá silový čtyřboj hasičů.

V případě Štramberské tratě byly postaveny dvě paralelní dráhy, které začínaly na Štramberském náměstí. Soutěžící museli absolvovat čtyři úseky, na kterých postupně rozvinovali hadicové vedení, svinovali hadice, provedli 80 úderů kladivem, absolvovali běh s 20-ti kilovým závažím, transportovali figurínu, přeskočili dvou metrovou bariéru, absolvovali běh s barely, vystoupali po žebříku na plošinu a vyzvedli závaží. Po absolvování těchto disciplín ještě na závěr vyběhli v závěrečném úseku 369 schodů na Trúbu.

Nejrychleji vytýčenou trať absolvoval v čase 6 minut 30,9 sekundy David Pašek z Moravskoslezského kraje, který tak vyhrál i kategorii A do 34 let. Kategorii B nad 35 let vyhrál Tomáš Máca z Jihomoravského kraje. V soutěži družstev před druhým domácím družstvem Moravskoslezského kraje skončilo a týmovou soutěž vyhrálo družstvo Jihomoravského kra­je.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
druzstva.pdf zobrazit online PDF 257 kB
kategorie-a.pdf zobrazit online PDF 235 kB
kategorie-b.pdf zobrazit online PDF 207 kB
celkova-vysledky.pdf zobrazit online PDF 250 kB