Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Lipníka nad Bečvou hoří les ve vojenském prostoru, s hašením pomáhá vrtulník

Na operační středisko HZS Olomouckého kraje byl ve 14:24 oznámen požár lesa poblíž obce Loučka u Lipníku nad Bečvou. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou, kteří již v době příjezdu viděli zřetelný dým z lesa, a proto velitel zásahu na místo povolal další jednotky, jak profesionální, tak dobrovolné.

Na pomoc během odpoledne dorazil vrtulník z letecké základny Praha Kbely a prováděl až do západu slunce shozy v intervalech čtyř minut z bambivaku, který pojme zhruba tisíc litrů vody. První jednotky se k požáru doslova musely prořezat, k největšímu rozsahu požáru nebylo vůbec možné dojet s technikou.

Hasiči zřídili několik dálkových vedení vody a následné zásobování prováděli kyvadlově cisternami. Na místo míří síly a prostředky s lopatami a krumpáči a budou muset odvést nejtěžší kus práce v podobě důkladného prohrabávání, rozkopání a následném prolévání vodou.

Vzhledem k tomu, že se jedná o požár ve vojenském prostoru není došetřován našim vyšetřovatelem, nicméně po diskuzi se zástupci z řad vojenských vyšetřovatelů a správců lesa, došlo k zahoření na ploše čtyř hektarů s největší pravděpodobností vzniku požáru po úderu blesku.

15.08.2015 08:00

Na místě stále zůstává stejný počet jednotek, tedy zhruba stovka hasičů s technikou z patnácti profesionálních a dobrovolných jednotek Olomouckého kraje. K osmé hodině dojde k novému prostřídání zasahujících hasičů.

Hasiči dohašují menší ohniska a postupně jednotlivé úseku procházejí a odkrývají nebezpečná místa vykazující vyšší teploty, s následným důkladným prolitím. Předpoklad zásahu hasičů je i nadále odhadován na několik dalších hodin.

15.08.2015 14:00

Všechny jednotky u události aktuálně ukončují hasební a bezpečnostní práce na požářišti. Velitel zásahu společně se zástupci správy vojenských lesů řeší způsob předání a další dohled po odjezdu všech profesionálních a dobrovolných jednotek.

Požár je tedy ke 14. hodině likvidován, nějaký čas zabere jednotkám úklid hadicového vedení a příprava k návratu zpět na své základny. I nadále platí rozloha požářiště na zhruba čtyřech hektarech, nedošlo k novému rozhoření či rozšíření. Naštěstí se celá událost od vzniku a činnosti jednotek hasičů obešla bez zranění.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet