Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Republikový šampionát dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob v Třinci vyhrála jednotka z Jablunkova

Vítězem 3. Mistrovství jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v Třinci se stal domácí moravskoslezský tým z Jablunkova, a to s velkým náskokem před druhým Rumburkem (Ústecký kraj) a třetí Žlutice (Karlovarský kraj).

Jednotka SDH Jablunkov bude držitelem titulu republikového šampióna dva roky. Je zajímavé, že loni získala (taky na dva roky) obdobný titul mistra ČR ve vyprošťování, ale mezi profesionálními hasiči, jednotka HZS Moravskoslezského kraje v Třinci, který je jen 14 km vzdálen od Jablunkova. Dá se tedy hovořit o jakémsi „double“.

Velitelem vítězného týmu z Jablunkova je David Ježowicz, členové Roman Kajzar, Filip Szlaur a Zdeněk Marszalek.

Pořadí týmů

  1. JSDH Jablunkov 407 bodů
  2. JSDH Rumburk 313 bodů
  3. JSDH Žlutice 266 bodů
  4. JSDH Žarošice
  5. JSDH Nové Město na Moravě
  6. JSDH Frýdlant
  7. JSDH Loštice
  8. JSDH Dolní Jirčany
  9. JSDH Březová nad Svitavou
  10. JSDH Plačice
  11. JSDH Vyšší Brod
  12. JSDH Praha-Řeporyje
  13. JSDH Blovice
  14. JSDH Koryčany

Týmy získávaly body za splnění časového limitu 15 minut, respektive bodové odpočty za další minuty navíc (maximálně 5 minut). Šestice rozhodčích hodnotila během zásahu jeho taktiku, techniku a předlékařskou přípravu, za které udělovala (či ubírala) další body.

Vznik soutěží ve vyprošťování před několika lety byl reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

Pořadateli šampionátu ve vyprošťování bylo MV-Generální ředitelství HZS ČR společně se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje a Českou asociací hasičských důstojníků. Generálním partnerem byla firma Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o. Ta mj. poskytla celkem 17 zánovních a funkčních vozidel do soutěže.

Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná v lichých letech, stejný šampionát pro profesionální hasiče v sudých letech. Aktuálním mistrem ČR profesionálních hasičů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel je jednotka HZS MSK z Třince.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet