Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily jednu z hal v areálu bývalého závodu ČKD v pražských Vysočanech

Dvacet hasičských jednotek bojovalo s mohutným požárem haly s uskladněným textilem o rozměrech přibližně 60×70 metrů v bývalém areálu ČKD na Kolbenově ulici v Praze. Pomáhal i vrtulník s bambi vakem. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Jedná se o bývalou strojírenskou halu, která v současnosti slouží jako sklad asijských obchodníků. V době požáru se v hale nikdo nenacházel, nejsou hlášena žádná zranění ani mezi zasahujícími hasiči.

Podle hasičských a policejních vyšetřovatelů se předpokládají škody v řádech několika desítek milionů korun. Na místě spolu s hasebním zásahem probíhá také vyšetřování příčiny vzniku požáru.

22.08.2015 23:00

Na místě byl nasazen kontejner nouzového přežití. Z požárem zasaženého prostoru bylo vyneseno a ochlazeno cca 20 tlakových lahví technických hořlavých plynů (kyslík, acetylén, PB) různých objemů.

Blíže nezjištěný počet tlakových lahví hořlavých technických plynů byl ochlazen v monitorech vodou dodávanou vysokokapacitním čerpadlem.

23.08.2015 07:00

Po půl sedmé ráno byla ohlášena lokalizace požáru. Došlo k vystřídání hasičů nastupující směnou „B“. Na místě zůstává několik jednotek kvůli dohašování lokálních ohnisek požáru. Stále probíhá monitoring úniku nebezpečných látek do ovzduší a šetření příčiny požáru.

Obyvatelé v okolí byli informováni prostřednictvím tzv. mluvících sirén se žádostí, aby zavřeli okna a nepřibližovali se k místu požáru. Na bezpečnost v okolí požáru dohlíží Policie ČR i Městská policie, na místě je pražská záchranka.

Uzavřena byla Kolbenova ulice v obou směrech od náměstí OSN až po stanici metra Kolbenova. Vzhledem k množství dýmu nad městem kontrolovaly hlídky policie v terénu možný spad zplodin z požáru.

Operační středisko Krizového štábu hl. m. Prahy je ve spojení se všemi složkami IZS a s MČ Praha 9 a také s pracovníky krizového řízení Prahy 3 a Prahy 8. O situaci je průběžně informováno vedení Hlavního města Prahy.

23.08.2015 10:40

Hasiči dohašují plameny na čtyřech větších místech, stále zasahuje několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místě je statik, který prohlíží objekt kvůli stabilitě a bezpečnosti pro zasahující hasiče.

24.08.2015 04:00

Hasiči likvidovali několik menších ohnisek požáru, lokalizovali je pomocí termokamery.

24.08.2015 09:00

Na místě bude celý den probíhat rozsáhlé šetření požáru, spolupracovat na něm budou týmy hasičských a policejních vyšetřovatelů společně se zástupci Technického ústavu požární ochrany.

24.08.2015 12:30

Na místě zůstává jedna jednotka pražských hasičů jako asistence pro vyšetřovatele.

24.08.2015 18:00

Vyšetřovací tým složený z expertů a kriminalistů Policie ČR, GŘ HZS ČR, TÚPO GŘ HZS ČR a HZS Praha provedl ohledání místa požáru skladu textilu v bývalé výrobní hale ČKD. Na ohledání byl také nasazen služební pes na vyhledávání hořlavých akcelerantů.

Jednotky, které u požáru v jeho průběhu zasahovaly:

HZS Praha

  • Stanice 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10

HZS Středočeského kraje

  • Chemická laboratoř Kamenice (měření koncentraci škodlivin v ovzduší)

JSDH

  • Březiněves, Ďáblice, Dolní Měcholupy, Horní Měcholupy, Dubeč, Kbely, Klánovice, Kolovraty, Kunratice, Lipence, Lysolaje, Písnice, Řeporyje, Řepy, Satalice, Suchdol, Letňany, Chodov
Sdílet