Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští instruktoři navštívili školu pro hasičské důstojníky ve Francii, hledali inspiraci

V květnu tohoto roku navštívili instruktoři ŠVZ HZS ČR ze středisek Brno a Frýdek-Místek, v čele s plk. Ing. Radovanem Kočím, Národní školu pro hasičské důstojníky ENSOSP v Aix-en-Provence ve Francii.

Cílem cesty bylo zjistit, jaké výcvikové metody, simulační technologie a trenažéry jsou ve Francii využívány pro výcvik hasičů. V rámci pětidenní návštěvy měli instruktoři možnost navštívit hned několik výcvikových zařízení.

Hasičská škola ENSOSP je tvořena dvěma středisky, teoretická příprava probíhá převážně v Aix-en-Provence, praktická pak na vlastní 25 ha rozsáhlé výcvikové ploše ve Vitrolles.

Aix-en-Provence je zaměřeno na výcvik velitelů zásahu a štábů velitele zásahu (VZ) na všech úrovních. Vybavení štábu VZ je stejná v celé Francii (mobilní i stacionární). Využívá stejný systém tabulí a grafických značek (které jsou používány i na výcvikové platformě ve Vitrolles). Členové štábu jsou označeni vestami podle funkcí a řeší scénář zadaný instruktorem (dostanou veškerou papírovou dokumentaci). Spojení probíhá pomocí radiostanic a reálnost situace je zvyšována využitím simulačních technologií.

Součástí areálu v Aix-en-Provence jsou i praktické učebny (například pro výcvik posádek zdravotnické záchranné služby či příslušníků zařazených v chemické službě). Hasiči jsou zde intenzivně připravováni také na možnost setkání s teroristy – učí se rozpoznat nálož či sídlo teroristů a jak v těchto situacích správně reagovat. V této oblasti spolupracují s pyrotechniky.


Na výcvikové platformě ve Vitrolles se nachází mnoho simulátorů a ohňových trenažérů: rodinný dům, čtyřpatrová budova, průmyslový objekt, „město“, dálnice a silnice, vodní nádrž a cvičná požární stanice (6 výcvikových „stanic“ s družstvem 1+4).

Pro výcvik mají cvičící příslušníci k dispozici garáže o ploše 4 500 m2, v nichž se nachází 60 aut, např. CAS, sanitní vozy, vyprošťovací automobily, žebříky, lesní speciály a velitelské automobily. Operačním centrem výcviků je cvičná věž, ze které lze obsluhovat na dálku všechny trenažéry, má funkci operačního střediska, je z ní výhled na celou plochu a na PC operačních techniků jsou svedeny též údaje ze všech čidel v trenažérech (na CO a teplotu).

Zajímavostí je, že všichni posluchači ochranné prostředky „fasují“ přímo v centru. Na první pohled je proto podle barvy OOP možné odlišit instruktora, zaměstnance střediska a posluchače. Po ukončení každého výcviku jsou přímo u trenažérů k dispozici tabule s mapou daného objektu pro možnost okamžitého vyhodnocení výcviku jak posluchači, tak instruktorem.


Další navštívené výcvikové centrum se nachází v Marseilles (z historického hlediska spadá pod armádu), jehož zaměření je na záchranu na moři. K tomuto účelu zde mají speciální výcviková zařízení, například trenažér hořící lodě či simulátor kabiny vrtulníku umožňující nácvik úniku posádky z kabiny pod vodou ve všech polohách kabiny, včetně nácviku záchrany kolegů. Toto výcvikové zařízení využívají i posádky ropných plošin z celého světa.


Výcvikové centrum v Gardanne se nachází v areálu historického zámku a náleží k němu 50 ha pozemků. Cílem kurzů v tomto zařízení je aplikování již nabytých teoretických znalostí z předchozích kurzů. Centrum je specializováno především na výcvik hašení lesních požárů, a to jak prakticky, tak využitím simulačních technologií.

Rozsáhlé pozemky umožňují nácvik jízdy v terénu hasičskými vozidly. Po absolvování výcviku v ENSOSP je zde možné absolvovat i další nástavby na běžný výcvik, např. specializace pro potápěče, kynology či lezce, je možné získat dovednosti pro vyhledávání v lavinách či pro práci po zemětřesení.

Součástí areálu v Gardanne je centrum pro výcvik za pomoci simulačního programu XVR. Centrum získalo certifikát NATO COE (Centre of Excellence). V centru se nachází 80 počítačů se 120 monitory. Jeho součástí jsou mimo jiné kabina vrtulníku, letadla či lodě, sloužící jako letecké a lodní simulátory obsluhované členy skutečných posádek.

Díky tomu, že škola zaměstnává i vlastní vývojáře programu XVR, může si prostředí přizpůsobovat pro vlastní potřeby. V současné době se například zabývá zajímavým projektem simulování chování požáru dle jak předem daných podmínek (terén, porost, počasí…), tak podle chování jednotek.


Zkušenosti ze služební cesty budou zhodnoceny při projektování a stavbě výcvikových zařízení pořízených především z finančních prostředků IROP 2014+ a dále při vzdělávání hasičů i členů složek IZS ve všech kurzech pořádaných Školním a výcvikovým zařízením HZS ČR.

kpt. Bc. Zuzana Kupková
kpt. Ing. Jiří Rogowski
ŠVZ HZS ČR
Sdílet