Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za největším rozvojem portálu hasici-vzdelavani.cz stojí evropský projekt, k dispozici jsou více než dvě stovky článků

Portál www.hasici-vzdelavani.cz je společným projektem Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru a Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku. Cílem je vytvořit zdroj informací, který bude výrazným přínosem pro oblast odborné přípravy jednotek požární ochrany a vzdělávání příslušníků HZS ČR.

Tento vzdělávací portál existuje již několik let, ale k největšímu rozvoji došlo v roce 2014, kdy se díky realizovanému evropskému projektu „Elektronický vzdělávací a informační systém“, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/A3­.00003 vyvinul na profesionální vzdělávací portál se zaměřením na příslušníky (respektive jednotky) HZS ČR. Portál jako takový je však veřejně přístupný a materiály na něm uveřejněné jsou tak k dispozici odborné veřejnosti z řad hasičů.

Struktura

Portál v roce 2014 dostal díky již zmiňovanému projektu nový vzhled, který je mnohem uživatelsky přístupnější a odpovídá vzhledu obdobně zaměřených profesně informačních webů. Kromě vzhledu se zde vylepšilo mnoho funkcí, které přispívají k snazší orientaci, urychlují vyhledávání a jsou již nedílnou součástí portálu. Je rozdělen na základní 4 kategorie, a to:

  • Hasičský záchranný sbor ČR
  • Jednotky SDH obcí
  • Jednotky SDH/HZS podniků
  • Společné vzdělávání jednotek požární ochrany

Výše uvedené kategorie jsou graficky rozlišeny a návštěvník je tedy stále v obraze, na jaké části webu se nachází. Stejné barevné schéma je používáno také u elearningového portálu www.hasici-elearning.cz, který je s www.hasici-vzdelavani.cz úzce spojen.

Rozdíl mezi těmito weby je z pohledu uživatele hlavně v možnosti procházení výukovými materiály. Na vzdělávacím portále www.hasici-vzdelavani.cz není potřeba jakýchkoliv přihlašovacích údajů a materiály jsou všechny volně dostupné, kdežto na elearningovém portále www.hasici-elearning.cz jsou již nutné přihlašovací údaje, bez kterých nelze přednášky procházet.

Z pohledu návštěvnosti je zaznamenán velký nárůst po změně funkcionalit a vzhledu portálu. Dle dostupných informací ze služby Google Analytics, která portál průběžně sleduje, se změnila návštěvnost z průměrných 20–30 uživatelů za den na přibližných 130–180 denně a neustále roste. Z technického hlediska je systém připraven a dimenzován ještě na mnohem větší denní návštěvnost (až v řádech tisíců).

Aktuálně je v systému 217 psaných článků, z toho přesně rovných 100 bylo vytvořeno již díky zmiňovanému evropskému projektu.

Obsah

Materiály pro podporu odborné přípravy a vzdělávání na tomto portálu mají různou podobu (od textů, obrázků, přes videozáznamy, prezentace, až po tzv. „elektronické přednášky“).

Tyto přednášky jsou vytvořeny v interaktivní podobě, která návštěvníkovi umožňuje v průběhu studia například vyplňovat interaktivní kvízy vztahující se k tématu. Nedílnou součástí je také mluvené slovo, které doprovází studijní text. Návštěvník takto může pochopit danou problematiku snáze, než z pouhého psaného textu. Přednášky se z technického hlediska otevírají v samostatném vyskakovacím okně, tak aby byl vytvořen co největší uživatelský komfort a byla podpořena přehlednost portálu.

Na obsahu se neustále pracuje a množství materiálů postupně narůstá. Zpracováním např. zmiňované elektronické přednášky, či umístěním souboru na stránky portálu však práce nekončí. Dochází k neustálým změnám již zveřejněných materiálů, například v oblasti legislativy, metodických postupů apod. Na tyto změny je potřeba reagovat co možná nejdříve. Autorů, kteří zpracovávají materiály nebo je uveřejňují na portálu, je více, jednotlivé oblasti a sekce např. „Bojový řád“, „Chemická služba“ atd. mají také své odborné garanty, kteří za obsah odpovídají.

Naší společnou snahou je, aby uveřejněné materiály byly průběžně aktualizovány tak, aby reakce na případnou změnu byla co nejrychlejší, aby obsah portálu byl vždy v souladu s aktuálním stavem a se skutečnými potřebami odborné přípravy jednotek požární ochrany a vzděláváním příslušníků. Autoři jednotlivých materiálů a garanti jednotlivých sekcí tohoto portálu rádi uvítají všechny Vaše náměty a připomínky k obsahu tohoto portálu.

pplk. Ing. Roman Bravanský
Bc. David Roško
SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku
Sdílet