Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několikahodinový zásah u požáru dvou stohů mají za sebou hasiči v Klopině na Olomoucku

Postupnou pomoc devíti jednotek ze dvou okresů Olomouckého kraje si vyžádal požár stohů nedaleko obce Klopina ve směru na Úsov na Olomoucku. Desítky hasičů zde zasahovali již od sobotního večera, hodinu před půlnocí.

Informaci o požáru dvou stohů nedaleko od sebe přijalo operační středisko hasičů krátce před jedenáctou večerní s upřesněním zahoření na jednom místě, kdy plameny zcela pohltily celý stoh a u druhé události jej pohlcovaly zhruba z poloviny, navíc zde hrozilo rozšíření na stromu a křoví v těsné blízkosti.

V obou případech bylo rozhodnuto postupné vyhoření stohu bez jakékoliv možnosti uchránit skladovanou balíkovou slámu. Hasičům na pomoc přijela těžká technika ze zemědělského družstva a provedlo oborání okolo požářiště. Navíc několik jednotek stále provádělo ochlazování a zabezpečování proti rozšíření na již zmiňované stromy a křoviny.

Postupné vyhoření obou stohů je odhadováno na několik dalších hodin, situace zde stále vyžaduje přítomnost většího počtu hasičských jednotek a v průběhu noci i v ranních hodinách došlo k prostřídání jak dobrovolných hasičů tak i profesionálních jednotek.

Vzhledem k většímu počtu hasičů v nočních hodinách u požáru bylo na dalších stanicích v Zábřehu a Uničově zajištěno posílení pro případ dalších událostí. Na požární stanici v Zábřehu se přemístila jedna z jednotek z Šumperku a v Uničově velitel stanice svolal příslušníky z domovů na hotovost.

V tuto chvíli a odhadem i na dalších několik hodin zde stále zůstávají povolané jednotky, provádí dohled nad požářištěm. Na místo se ve večerních hodinách dostavili i vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru a v komunikaci s vlastníky ( každý stoh patří jiné společnosti ) byla předběžně vyčíslena škoda v částce 80 tis. u stohu o rozměrech 35 × 15 metrů a 330 tis. u stohu o rozměrech 60 × 25 ( pšeničné slámy ). Co je příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, s největší pravděpodobností se jedná o úmysl či nedbalost neznámé osoby při manipulaci s otevřeným ohněm.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet