Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kněžicích na Nymbursku cvičně hořela kotelna na biomasu

V obci Kněžice na Nymbursku se uskutečnilo taktické cvičení jednotek požární ochrany, jehož cílem bylo ověřit dojezdové časy jednotlivých povolaných jednotek, možnost ustavení techniky na nástupních plochách a doplňování hasební látky z vnějšího zdroje požární vody.

Ve 14:00 hodin zpozorovala obsluha kotelny požár v prostoru řezacího zařízení, který se po připravovaném topivu (balíky slámy) šířil dál. Ihned došlo k ohlášení požáru na KOPIS HZS Stč kraje. Ten k požáru vyslal jednotky HZS Stč kraje stanice Poděbrady, JSDH Městec Králové, JSDH Sloveč a JSDH Chroustov.

Simulace počítala s tím, že místní JPO V Kněžice nebude schopná vyjet v minimálním počtu a nejbližší stanice HZS Nový Bydžov bude u zásahu. Jako první se na místo dostavila jednotka z Městce Králové a započala s hašením prostoru kotelny jedním proudem C z jižní strany objektu. Těsně za ní dorazila jednotka ze Slovče a započala s hašením prostoru kotelny ze severní strany.

Třetí v pořadí dorazila jednotka z Chroustova. Ta započala s hašením z východní strany objektu – skladu připravovaného paliva. Jako poslední se na místo dostavila jednotka HZS, která ihned započala s doplňováním vody do CAS JSDH. Jednotka HZS také zřídila čerpací stanoviště z místní hydrantové sítě a byl vytvořen další útočný proud na střeše objektu kotelny.

Cvičení splnilo svůj cíl a vedoucí cvičení npor. Zdeněk Skoupý všem zúčastněným poděkoval za profesionální přístup, ikdyž se nejelo úplně „na ostro“.

Na závěr tohoto taktického cvičení si všichni zasahující prohlédli prostory kotelny a přilehlého zásobníku biomasy. Obsluha všechny seznámila s možnými místy vzniku mimořádných situací. Také ukázala, kde hasiči najdou hlavní vypínač elektrického proudu. Pro zájem hasičů byla provedena i exkurze v bioplynové stanici. I zde došlo k prohlídce a seznámení s riziky.

Michal Hylas – Zástupce velitele JPO III Sloveč
Foto: Miloš Mužík HZS Stč.kraje a Michal Hylas JSDH Sloveč
Sdílet