Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali kapalný naftalín v Přerově, unikal na třech kilometrech silnice

Ve středu 2. září 2015 bylo v 9:20 hodin oznámeno na operační středisko HZS Olomouckého kraje, že v Přerově na třídě 17. listopadu unikl z projíždějící cisterny kapalný naftalín na komunikaci.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Přerova se dvěma cisternami a chemickým automobilem. Hasiči po příjezdu zjistili, že kapalný naftalín unikal z cisterny v několika místech v celkové délce asi 2 – 3 km na komunikaci, kde vytvořil pevnou krustu.

Hasiči konzultovali nebezpečnost látky s odborníky, s Chemickou laboratoří ve Frenštátě pod Radhoštěm a s pracovníky životního prostředí, na místě speciálními přístroji měřili koncentrace a podle získaných informací pevné skupenství naftalínu není nebezpečné, občané města Přerova nebyli ohroženi na zdraví.

Hasiči začali s postupným mechanickým odstraňováním látky, pracovali v ochraných oblecích a s dýchací technikou. Na spolupráci byly přizvány i technické služby, které kartáčovacími stroji nekritičtější místa čistili. Jakmile se podařilo látku z komunikace odstranit, přijeli na místo pracovníci Správy a údržby silnic Olomouckého kraje, kteří kritická místa polili asfaltem a zasypali kamínky.

Hasiči jsou stále na místě, podle velitele zásahu by práce měly být ukončeny asi v 15 hodin.

Specifikace látky: tekutý naftalín – nebezpečný, hořlavý, výbušný, pevné skupenství – hlavní přísada kuliček proti molům

Postižené ulice: tř. 17. listopadu, Komenského, Želátovská a Velké Novosady

Spolupráce s magistrátem města Přerova: občané města byli sirénami a sms zprávami informováni o tom, že ve výše uvedených ulicích došlo k úniku látky, která neohrožuje jejich zdraví, přesto se doporučuje občanům, aby zbytečně nevětrali a nepohybovali se v postižených místech.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet