Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2015: Odpolední a večerní zásahy druhého dne rozproudily účastníkům cvičení krev

Zatímco dopolední část druhého dne cvičení Rescue Patrol 2015 vyplnily zajímavé přednášky (cvičení je zařazeno do kreditního systému celoživotního vzdělávání, ohodnoceno je 12 body) po obědě začalo opět jít do tuhého.

Pokud nebudeme počítat redakčního fotografa zamčeného v chatce, zatímco všichni už dávno mířili k místu první události, probíhalo všechno jako na drátku. :-) Výzva k výjezdu od „operačního střediska“, sbalení materiálu a už si to kolona hasičských, zdravotnických a vojenských vozidel štrádovala do Třemošné, do opuštěného průmyslového areálu.

Nejprve se týmy pustily do dílčích úkolů, zatímco někteří záchranáři zachraňovali osoby spadlé do díry v zemi, psovodi pátrali po pohřešovaných osobách, zdravotníci trénovali resuscitaci a záchranu zraněné osoby, jeřáb pomáhal zachraňovat zavalenou osobu…

Hlavním vrcholem odpolední snahy však byla záchrana více než desítky zraněných z továrny. Stejně jako minulý rok se záchranáři museli postarat o své „kolegy“ – zdravotníky a záchranáře, kteří šli pomáhat v první vlně, ale situace se zkomplikovala a ze zachraňujících se stali zachraňovaní.

Po večeři pak skupina všech vozidel vyjela přímo do Plzně, kde v dalším opuštěném areálu došlo při „feťáckém slezu“ zřejmě k požáru či výbuchu, oznamovatelka moc sdílná nebyla. Pohybovat se v rozsáhlém bludišti po několika schodištích a patrech bylo nejprve úkolem průzkumných hasičských skupin, po zmapování situace pak zdravotníci začali ošetřovat zraněné a starat se o jejich komfort.

Před jednou hodinou ráno se pak automobily začaly vracet na základnu a účastníci ulehli ke krátkému, ale potřebnému, spánku. Čeká na ně totiž den další, neméně náročný.

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol