Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná hromadná nehoda na dálnici D5 v tunelu Valík prověřila desítky záchranářů

Více než tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z pěti jednotek PO se zapojily ve středu 30. září 2015 společně se ZZS Plzeňského kraje, CLZS AČR Líně, Policií ČR, Městskou policií Plzeň a Fakultní nemocnicí Plzeň do taktického cvičení složek IZS v tunelu Valík na dálnici D5 mezi exitem Plzeň Černice a Bory. Šlo o jedno z největších cvičení složek IZS Plzeňského kraje tohoto roku.

Jednotky IZS využily pro cvičení termín plánovaného uzavření tunelu Valík Ředitelstvím silnic a dálnic ČR kvůli pravidelnému servisu.

Záchranářské týmy si musely poradit v levé tunelové troubě tunelu Valík (směr Praha) se simulovanou hromadnou nehodou osmi do sebe napasovaných osobních vozidel, jedno z nich začalo i hořet. Celkem záchranáři museli pomoci 23 osobám, některé z nich museli hasiči ze zdemolovaných aut vyprostit s využitím hydraulického zařízení.

Rolí figurantů se zhostili studenti Fakulty zdravotnických studií ZČU a hasiči. O realistické namaskování jejich zranění se postarali členové Vodní záchranné služby, realistické chování bylo pak otázkou jejich hereckého nadání a odvahy. S přípravou vraků pomohl ZÚ Zbiroh.

Policisté především zajišťovali bezpečnost silničního provozu, zabezpečili místo dopravní nehody a řídili dopravu v blízkosti tunelu. Na místě zjišťovali a dokumentovali veškeré okolnosti týkající se nehodového děje, identifikovali a evidovali zraněné, včetně informace, do kterého zdravotnického zařízení byli převezeni.

VS ZZS Pk si vyzkoušely triage většího počtu zasažených a zraněných osob, komunikaci na místě zásahu i se ZOS při simulaci HPO, ošetření, evidenci i následný transport zraněných osob do zdravotnických zařízení.

Pracovníci ZOS během cvičení prověřili schopnosti operátorů při aktivaci traumaplánu, aktivaci sil a prostředků při HPO, komunikaci se složkami IZS a zdravotnickými zařízeními. Zároveň byla prověřena komunikace a akceschopnost při následném jednostupňovém operačním řízení.

Bezpečný a plynulý průjezd záchranářských vozidel při vjezdech do areálu nemocnic, kam byly osoby transportovány, zajišťovali strážníci Městské policie Plzeň.

V rámci taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému se na téma – vznik mimořádné události s hromadným postižením zdraví – byl ve Fakultní nemocnici Plzeň aktivován traumatologic­ký plán.

Došlo k rozvinutí krizového štábu, informačního střediska, které zabezpečuje tvorbu pohotovostních týmů ze zaměstnanců zdravotnických pracovišť, a komunikačního centra, které zajišťuje styk s médií a veřejností. Dle systému třídění a příjmu byli z místa události transportováni pacienti ZZS a LZS AČR na pracoviště FN Plzeň Lochotín (Emergency, Chirurgická klinika, Centrální příjem Lochotín a Chirurgické oddělení FN Bory).

Zde byli přijati, ošetřeni a případně byla řešena i jejich hospitalizace. Celý průběh cvičení v nemocnici sledovalo 7 hlavních rozhodčích, kteří zjišťovali připravenost jednotlivých skupin zapojených do cvičení Valík 2015.

Mezi hlavní cíle tohoto cvičení patřilo vyzkoušet si vzájemnou spolupráci složek IZS, osvojení si taktických postupů při rozsáhlé mimořádné události spojené s velkým počtem zraněných osob a ověření funkčnosti traumatologic­kého plánu.

Zúčastněné složky:

HZS (32 hasičů)

  • HZS Plzeň Košutka
  • HZS Plzeň Slovany
  • HZS Plzeň Střed
  • HZS Přeštice
  • JSDH Štěnovice
  • ZÚ Zbiroh

PČR (16 policistů)

  • Dálniční oddělení Svojkovice
  • Dálniční oddělení Ostrov
  • OSD OSDP

ZZS (12 zdravotnických záchranářů)

  • výjezdové stanoviště Plzeň Bory
  • výjezdové stanoviště Plzeň Lochotín¨
  • výjezdové stanoviště Rokycany
  • CD Sanitar

CLZS Líně (4 letečtí záchranáři)

MěP Plzeň (6 strážníků)

FN Plzeň (57× lékaři, sestry a další personál FN Plzeň)

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet