Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální jednotky v Ústeckém kraji mají novou brašnu pro efektivnější třídění osob metodou START

Hromadná neštěstí, při kterých je nutno řešit rychlé třídění zraněných metodou START, nejsou v naší republice bohužel výjimkou. Již delší dobu probíhají různá cvičení a řeší se, jak nastalou situaci co nejrychleji a nejlépe zvládnout.

Metodika souhrnných předpisů ohledně společných zásahů složek IZS využívá kapacity hasičských jednotek a jednoznačně vymezuje pojem hasič-zdravotník. Ten je u většiny sborů a jednotek praxí, která se stále více osvědčuje. Metodika sice hovoří jasně, velký problém ale nastává v prostředcích pro označování zraněných.

Každý kraj řeší situaci jinak

V každém kraji České republiky se úkolu zhostili po svém. Někteří se rozhodli jít cestou papírových „koncertních“ pásků, což je poměrně levné a účelné řešení, které ale popíralo jedenu z nejdůležitějších potřeb – rychlost.

Označení osoby zabere spoustu času, navíc se jedná o jednorázovou záležitost. Jiní se rozhodli využít tzv. elektrikářské pásky ve čtyřech barvách. Rychlé, levné, ale opět jednorázové a bez možnosti efektivně předat počty zraněných zdravotnické složce.

Tato informace je stěžejní pro odhad SaP, využití kapacit nemocnic apod.

Ústecký kraj a speciální brašna

V Ústeckém kraji se zhostila skupina NZP (neodkladná zdravotnická pomoc) úkolu najít rychlé, jasné a finančně dostupné řešení. Nejprve se členové rozhlédli po světě a nabídkách firem jak tuzemských, tak i zahraničních.

Prostředky, které využívá armáda, bohužel nesplňovaly potřeby v civilním prostředí. Žádný vhodný dostupný prostředek v současnosti není na trhu.

Díky vstřícnosti vedoucího oddělení IZS Ústeckého kraje mjr. Bc. Tomáše Štěpánka pomalu začal vývoj pásku ve firmě Identifikační systémy s.r.o. – IDSYS.CZ, která se jako jediná byla ochotna podílet na tvorbě unikátního systému za přijatelnou cenu.

Pásek byl vybrán, jelikož splňoval vše potřebné:

  • snadnou manipulaci,
  • silnou reflexní vrstvu,
  • možnost popisu,
  • vícenásobné použití,
  • odnímatelnou část, která zajistí možnost celkovému součtu,
  • finanční dostupnost.

„Cvakací“ pásky pořízeny, co dál?

Po pořízení pásků však nastal problém, do čeho a jak je umístit. Nejprve se zdálo, že pásky lze umístit do jakékoli brašny a vše bude fungovat. Bohužel opak je pravdou.

Firma Special Product Manufacturing – SPM Liberec ve spolupráci s hasiči proto vyvinula naprosto ojedinělou brašnu, která nad očekávání splňuje požadavky.

Brašna jako pomocník v mrazu i dešti

Použití brašny je naprosto jednoduché a intuitivní. Jde samozřejmě o fakt, že zásahy s tříděním metodou START jsou sporadické a pokud se událost stane během noci, v zimě, dešti, mrazu nebo naopak v létě a horku, je potřeba ihned a jasně začít pracovat.

K nasazování pásků stačí pouze rozepnutí zipu brašny. Ihned se nám odklopí všechny barevné pásky, které se dají jednoduše vytáhnout a mohou jedním pohybem umístit na končetinu zraněného. Pásek je samonavíjecí (klasický systém tvarového plechu uvnitř).

Nad všemi pásky je v brašně umístěno chemické světlo, které osvítí nejen pásky, ale i jednoduchý návod, který navede třídící skupinu. Návod má popisovatelnou část, která se dá v případě potřeby využít k zapsání důležitých údajů.

Psaní zajišťuje jedinečná propiska-popisovač, která nezklame v dešti ani mrazu. Psát je možno i pod vodou. Navíc součástí brašny, takže nemůže dojít ke ztrátě.

Jediné ošetření, které provádí třídící skupina, je zamezení velkým krevním ztrátám. K tomuto účelu jsou určeny úchyty na vrchní části a to konkrétně pro C.A.T. turniket. Z vnitřní strany jsou podélná oka (aby nedocházelo k sesunutí) pro klasické gumová škrtidla o různých průměrech. Je zde i prostor pro tlakové obvazy.

Popruh brašny je nastavitelný s rychlosponou. U popruhu je kapsička na pět párů jednorázových rukavic se snadným otvorem pro jejich vyndání.

Během třídění je možno předat informaci o průběžném počtu již zatříděných osob. Po ukončení třídění se odcvaknou zajišťovací oka a rozepne zakrývací část. Útroby brašny nám poskytnutou konečnou informaci o celkovém počtu všech vydaných pásků, pro snadnější orientaci je každé páté „cvakátko“ označeno bílým štítkem.

Brašnu je možno připevnit i ke klasickému hasičskému opasku. Dvě kapsičky uvnitř je možno propojit a umístit dětský ambuvak, který je nově doporučován mít ve výbavě. Kapsu je možno přepažit a umístit polomasku, případně jiné vybavení.

Brašna je po ukončení během chvilky opět připravena k použití. Celkové rozměry jsou 34×43 cm, tloušťka brašny je 8 cm a váha s plným vybavením 4 kilogramy.

Jednotlivé pásky jsou popsány individuálně a je možno, při ztrátě nebo poškození, doplnit chybějící kus.

Kde se dá brašna sehnat?

Cena brašny se pohybuje okolo 5.000 korun, není však dostupná v běžné spotřebitelské síti, protože se jedná o produkt, na jehož tvorbě se podílí několik firem.

Firma IDSYS.cz, Jakub Decker, tel: 724 590 366, mail: jakub.decker@idsys.cz
případné další info: pprap. Hocko Jaroslav, mail: jaroslav.hocko@ulk.izscr.cz


Jako autor celého projektu bych chtěl poděkovat zejména mjr. Bc Tomáši Štěpánkovi, který celou věc zastřešil a podpořil. Bc. Zdeňkovi Břečkovi, který byl u zrodu nápadu reflexních pásků. Nstržm. Petru Weinhöferovi Dis. za podporu a mjr. Ing. Jiřímu Hyklovi s administrativní spolupráci.

Dále všem na cvičení Rescue Patrol, kde probíhalo několikanásobné testování ve ztížených podmínkách.

Jaroslav Hocko, HZS Ústeckého kraje

Sdílet