Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Maďarska vyrazí kolona s topnými soupravami, doplní zapůjčené stany na zimní období

Vzhledem k blížícímu se studenému počasí požádalo Maďarsko Českou republiku o topení do stanů, které Česko poskytlo Maďarsku již v červnu. Tehdy čeští hasiči dopravili do Maďarska 50 stanů.

Tato iniciativa České republiky byla následně Maďary velmi oceněna na jednáních ředitelů Civilní ochrany států Evropské unie. Stany uprchlíkům slouží k ubytování. Každý ze stanů je schopen nabídnout přístřeší 6–8 osobám. Jejich rozměr je 6×6 metrů a jedná se o klasické, plátěné vojenské stany, které jsou vybaveny podlahami a hygienickou vložkou.

Přečtěte siHasiči poslali 50 stanů jako pomoc Maďarsku, první červencový den roku 2015 byly předány

Nyní je vzhledem k blížící se zimě potřeba stany vybavit i vytápěním.

Hasičský záchranný sbor ČR poskytne ze svých zásob ze Skladovacího a opravárenského zařízení celkem 50 topných souprav. Taková souprava obsahuje litinová kamna na tuhá paliva, lapač jisker, který se umisťuje zezadu na kamna a soustavu kouřových rour. Ty se otvorem ve stanu vyvedou ven a odvádějí z kamen kouř.

Kamna ze skladů HZS ČR ve Skutči a v Kamenici u Prahy byla již během dnešního dopoledne naložena na nákladní vozidlo s přívěsem a dopravena do Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně, kam během odpoledne dorazí příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína, kteří budou zajišťovat přepravu.

Doprovázet je bude ještě jeden příslušník z HZS Hl. m. Prahy, který hovoří Maďarsky.

Zítra ráno (7. 10. 2015) vyrazí celý náklad do Maďarska, kde bude v Budapešti předán místním orgánům.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet