Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborná příprava pro dobrovolné hasiče „Kutnohorský hasič“ simulovala reálné situace

V sobotu 3. 10. 2015 proběhla ve Zbraslavicích v areálu U Starého rybníka odborná příprava členů SDH. Odborná příprava měla simulovat reálné situace, do kterých se mohou dostat nejen členové výjezdových jednotek, ale i běžní lidé. Celá akce probíhala v režii Okresní sdružení hasičů Kutná Hora, za podpory HZS Kutná Hora, Asociace dobrovolných záchranářů o.s., Policie ČR a dalších jednotlivců.

Akce se připravovala po dobu několika týdnů, ale nejvíce práce čekalo na organizační tým v pátek, kdy už od dopoledních hodin připravoval jednotlivá stanoviště: bytový trenažér, záchrana osoby na vodní hladině, první pomoc a vyhledávání pohřešované osoby.

V sobotu ráno ve Zbraslavicích všechny zúčastněné přivítalo krásné slunečné počasí. Po povinné registraci, kde každý sbor dostal barevně odlišenou kartičku se svým denním harmonogramem, a úvodním slovu starosty OSH Jaroslava Duška, ředitele územního odboru HZS Kutná Hora plk. Ing. Jiřího Pokorného a vedoucího OOR velitelů Davida Veselého, se jedenáct sborů, které byly rozděleny do šesti skupin, vydalo na jednotlivá stanoviště.

Časově nejnáročnější nácvik se týkal prohledávání terénu a vyhledávání pohřešované osoby, který probíhal ve spolupráci s Policií ČR v nedalekém lese a zatopeném lomu. Absolvovali ho vždy tři skupiny společně, které si vyzkoušely tzv. rojnici, komunikaci pomocí vysílaček, nález utonulého a jeho následné vyproštění a transport.

První pomoc se cvičila na simulované dopravní nehodě, která potkala hasičský vůz cestou k zásahu. Nehodu způsobila neopatrná maminka s dítětem v autě. Celá situace působila velmi reálně, protože maskéři odvedli skvělou práci, zranění vypadala jako „živá“, a figurantka se do své role opravdu vžila. Celá skupina si nejprve vyslechla teoretickou část, pak zhruba po pěti lidech poskytli první pomoc matce i dítěti a nakonec si od záchranářů vyslechli, co dělali dobře nebo špatně. Při záchraně osoby na vodní hladině bylo nutné dopádlovat na určené místo, házečkou zachytit tonoucího a vytáhnout ho do raftu. Aby situace byla co nejvíce reálná, netopila se ve vodě jen figurína, ale živý člověk. Práce s házečkou a její přesné házení na cíl se nacvičovala ještě na břehu.

Poslední stanoviště bylo bytový trenažér, který simuloval vybavený hořící byt. Hasiči se tak dostali do situace, kdy musí prohledávat zakouřený prostor a vyhledávat osoby. Každý dostal brýle, přes které byly vidět jen obrysy, a dýchací přístroj. Celý prostor prohledávala zhruba čtyřčlenná skupina, která se musela pohybovat po kolenou a komunikovat spolu. Většina jednotek absolvovala něco podobného poprvé a byla to pro ně velmi cenná zkušenost.

Při závěrečném nástupu obdržel každý sbor certifikát o absolvování odborného školení. Celkem se přípravy zúčastnilo 58 hasičů a hasiček. Díky organizačnímu týmu, lektorům i disciplinovanosti účastníků proběhlo vše dle časového harmonogramu, bez zádrhelů i zranění. Snad si každý odnesl z této akce něco, co mu může pomoci nejen v jeho životě hasiče. Pokud by informace nebo zkušenost nabytá v sobotu ve Zbraslavicích zachránila i jeden lidský život, pak stála za to. OSH děkuje celému organizačnímu týmu, spolupracujícím složkám i účastníkům za jejich pomoc a účast na odborné přípravě.

Za OSH KH Zuzka Pěkná
Sdílet