Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Červená světla na semaforu při výjezdu ze stanice v Jeseníku ignorovalo 70 % řidičů, policisté si na ně počíhali

Policisté v Jeseníku uspořádali preventivní akci na respektování blikajících červených světel, která upozorňují řidiče na vyjíždějící hasiče k zásahu z požární stanice v Jeseníku. Zkouška dopadla katastrofálně, více než 70 % řidičů světla nerespektovalo.

Není to však jen problém jesenické požární stanice, problémy podobného charakteru jsou např. i v Prostějově.


Vzhledem ke znepokojujícímu chování řidičů požádalo vedení jesenických hasičů policii o realizaci preventivní akce na křižovatce jesenického obchvatu u stanice Hasičského záchranného sboru.

A na co se měli vlastně policisté zaměřit? Za více jak 10 let si ani místní řidiči nezvykli na umístění červených světel, která je upozorňují na vyjíždějící hasiče při zásahu.

Tato světla mají uvolnit přilehlou křižovatku a umožnit profesionálním hasičům co nejrychlejší a nejbezpečnější výjezd z požární stanice. Po zapnutí jsou aktivní vždy maximálně dvě minuty.

Policisté při preventivní akci obsadili všechny výjezdy z křižovatky a světla nechali několikrát v různých intervalech zapnout. Výsledky těchto zkoušek byly katastrofální.

Více jak 70 ℅ řidičů vůbec nerespektovalo červené světlo a projelo křižovatkou. Výmluvy byly jednotvárné: světla neviděli, nebo si mysleli, že když hasiči nejedou, můžou projet. Světelná signalizace na této křižovatce však má stejnou váhu jako červená na křižovatce nebo na železničním přejezdu, proto i sankce za porušení tohoto dopravního značení je daná.

V blokovém řízení na místě může řidič dostat pokutu až do výše 2.500 Kč s připsáním 5 bodů. Pokud by se řidič dostal do správního řízení, hrozí mu sankce od 2.500 do 5.000 Kč se stejným počtem bodů. V případě, že by se řidič v posledních 12 měsících tohoto přestupku dopustil opakovaně, může přijít i o řidičské oprávnění až na 6 měsíců.

Každý z řidičů si musí rozmyslet, zda mu dvě minuty zdržení stojí za to, aby do jeho plechového miláčka nenarazila 20tunová cisterna, která spěchá zachraňovat někomu život nebo majetek. S ohledem na alarmující výsledky se určitě nejednalo o poslední akci.

Nepravidelně budou tuto akci policisté opakovat a tentokrát již přestupky nebudou řešit domluvou.

por. Ing. Tereza Neubauerová
tisková mluvčí
Policie ČR, ÚO Jeseník
Sdílet