Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořovičtí hasiči se na světové soutěži ve vyprošťování mezi elitu neprosadili

Ve dnech 15. – 18. 10. 2015 se družstvo HZS Středočeského kraje z ÚO Beroun, požární stanice Hořovice, zúčastnilo mistrovství světa ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel na pobřeží města Lisabon v Portugalsku.

Soutěž pořádala světová záchranářská organizace a to ve třech disciplínách. První den byl připraven scénář dopravní nehody dvou vozidel, se dvěma zraněnými osobami s časovým limitem 30 minut.

V dalších dnech byl připraven scénář jednoho vozidla s jedním zraněním s časovým limitem 10 minut a scénář jednoho vozidla s jedním zraněním s časovým limitem 20 minut.

Soutěž probíhala odlišně od pravidel soutěží pořádaných v České republice, dle propozic WRO (The World Rescue Organisation). Tým v určeném čase nastoupil k registraci, poté byl odveden do prostoru šatny. Po ustrojení byl tým odeslán k určenému boxu ke kontrole nářadí a následně do izolace. Po vyzvání z izolace bylo družstvo na start k pokusu odvezeno vozidlem.

V každé disciplíně byl časový limit a po dosažení tohoto limitu na hvizd píšťalky rozhodčího byl pokus ukončen a s týmem bylo provedeno zhodnocení soutěžního pokusu, byť bylo dosaženo cíle vyproštění zraněných osob a tým byl hodnocen.

Družstvo HZS Středočeského kraje obsadilo celkově 27. místo z 33 soutěžních týmů. V každé disciplíně byl maximální počet bodů 550 a to v oblasti taktiky 200 bodů, v oblasti techniky 200 bodů a v oblasti předlékařské pomoci 150 bodů.

Soutěž probíhá ve třech disciplínách a to „Complex Challenge“, kdy úkolem týmu je vyproštění dvou zaklíněných osob ze simulované situace dopravní nehody do 30 minut.

Další disciplínou je „Standard Challenge“, kdy tým k vyproštění jedné zaklíněné osoby musí využívat pouze ruční vyprošťovací nářadí s časovým limitem 20 minut.

Poslední nasimulovaná situace s názvem „Rapid Challenge“ spočívá v rychlosti týmu vyprostit zaklíněnou osobu do 10 minut.

V disciplíně Complex na 30 minut tým zraněné nevyprostil v daném čase a obdržel 336 bodů na 27 místě. V disciplíně Standard na 20 minut tým zraněného nevyprostil v daném čase a obdržel 361 bodů na 26 místě, nejlépe provedený pokus družstva byl v disciplíně Rapid na 10 minut, kde tým v čase 8:46 vyprostil zraněného a obdržel 380 bodů na 15 místě.

Všechny disciplíny byli provedeny ve složení velitel, paramedik a čtyři hasiči – záchranáři. Doprovodným programem byla soutěž určená pro paramediky nazvaná Trauma události, kde soutěžní skupiny řešili připravené traumatizující scénáře.

Na tuto akci kromě HZS Středočeského kraje a krajského úřadu Středočeského kraje přispěli také vstřícní sponzoři, kterým i tímto děkujeme za podporu:

  • Město Hořovice
  • Městys Komárov
  • DCK Holoubkov Bohemia a.s
  • Mubea spol. s.r.o. Žebrák
  • Zdeněk a Lukáš Krubnerovi
  • MUDr. Jan Skopeček- interní lékařství, kardiologie a endokrinologie
  • Plzeňský prazdroj
  • Zdeněk Cháb – Bozet Žebrák
  • Holík International s.r.o.
  • Krajský úřad Středočeského kraje
  • ALBIXON a.s.
  • NBE Corp. s.r.o.
npor. Zdeněk Laube DiS
velitel stanice Hořovice
HZS Středočeského kraje
Sdílet