Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Bavorska cvičili ve zbirožském polygonu pod vedením českých instruktorů

Od pátku 9. do neděle 11. října 2015 proběhlo ve víceúčelovém výcvikovém zařízení HZS ČR ve Zbirohu druhé kolo výcviku jednotek požární ochrany z Německa ve flashover polygonu pod vedením mjr. Ing. Jana Hory, velitele stanice HZS Rokycany.

Akci organizoval HZS Plzeňského kraje ve spolupráci se Záchranným útvarem HZS ČR ve Zbirohu. Němci prošli kompletním výcvikem, tedy teoretickou i praktickou částí, a to pod vedením zkušených instruktorů HZS Plzeňského kraje a HZS hl. m. Prahy.

Flashover kontejner (FOK) je trenažér, který simuluje reálné podmínky při požárech ve vnitřním uzavřeném prostoru i na venkovním volném prostranství, a hasiči si v něm mohou nacvičit taktiku a vedení zásahu v extrémních nelítostných podmínkách, kde panují teploty v rozmezí 600 – 1000 °C.

Dle slov hlavního instruktora Jana Hory němečtí dobrovolní hasiči zvládli výcvik velmi dobře a to jak po teoretické, tak i fyzické stránce. Během posledního víkendu navštívilo polygon i několik vedoucích pracovníků HZS Plzeňského kraje a Bavorských dobrovolných jednotek. Seznámili se z provozem polygonu a sledovali výcvik.

V neděli se závěrečného ceremoniálu a předání osvědčení o absolvování výcviku zúčastnili kromě hlavních představitelů HZS ČR a HZS Plzeňského kraje i zástupci státní správy a samosprávy regionu Horní Falc, tamní odborníci a specialisté z oblasti požární ochrany, lékaři, vedoucí školy požární ochrany a mnoho dalších čestných hostů.

Sdílet
Seriál: Polygon Zbiroh