Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí lezci trénovali na Riegrově stezce na Semilsku, výcvik probíhal i v noci

V pátek 9. října 2015 proběhl výcvik lezeckého družstva HZS Libereckého kraje stanice Liberec směny „A“. Místem výcviku byla turisticky atraktivní Riegrova stezka na Semilsku.

První část cvičení byla zaměřená na vybudování lanového přemostění přes vodní tok řeky Jizery a nácvik evakuace osob z protějšího břehu. Zde bylo využito nejenom lanových technik, ale i nezbytných prostředků pro práci na vodě jako je suchý oblek či vesta. Hasiči nacvičovali pohyb v tekoucí vodě, jištění člena družstva, který dopravoval lano na protější břeh.

V druhé části se lezci zaměřili na pohyb po lanové cestě via-ferrata Vodní brána a seznamovali se s možnými riziky při tomto způsobu lezení ve skalním terénu.

Třetí část probíhala v nočních hodinách a družstvo procvičovalo pohyb, orientaci a dohledání osoby v členitém terénu pomocí GPS,

přiblížil člen lezeckého družstva libereckých profesionálů Jan Semerádt.

Liberečtí lezci děkují za seznámení s přístupovými cestami a terénem veliteli stanice Semily mjr. Bc. Petru Farskému i svým semilským kolegům za zapůjčení prostředků pro pohyb po zajištěných cestách.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet