Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obec Želenice bude mít po dvaceti letech opět své dobrovolné hasiče

Od prosince roku 2015 obnovuje oficiálně činnost Sbor dobrovolných hasičů (SDH) v Želenicích – Liběšicích včetně výjezdové jednotky. Informuje o tom velitel jednotky Filip Keller s tím, že zatím má obnovený sbor patnáct členů ve výjezdové jednotce včetně jedné osmnáctileté slečny.

SDH Želenice – Liběšice buduje nyní svou základnu a počítá i s dětmi ve věku od 6 let. Azyl zatím dobrovolní hasiči nalezli na radnici, kde budou mít k dispozici i obecní garáž pro své zásahové vozidlo. Tím je stařická Avia, kterou budou hasiči jezdit nejen k výjezdům, ale počítají s ní přepravovat i děti například na požární soutěže.

Velkým zastáním vedle obce mají dobrovolní hasiči ze Želenic – Liběšic i u vedení mosteckého Hasičského záchranného sboru, a to i díky zkušenostem velitele JPO 5 Filipa Kellera, který zároveň pracuje jako profesionální hasič u mostecké jednotky.

Právě před dvaceti lety sbor dobrovolných hasičů v Želenicích zanikl, kvůli nezájmu tamních členů. Až letos se parta hasičů tělem i duší dala dohromady, udělala nábor i dětí a začala od nuly sestavovat SDH.

Obnovení želenických dobrovolných hasičů s více než stoletou tradicí v obci vítá i starosta Okresního sdružení hasičů na Mostecku Ing. Ladislav Langmajer.

Osobně jsem moc rád, že na Mostecku nezaniká, ale naopak vzniká další SDH, který bude mít nejen výjezdovou jednotku, ale bude vychovávat i své nástupce.

Na Mostecku máme přibližně dvacet dobrovolných sborů z nichž snad jen tři nemají děti a mládež. Každé takové rozhodnutí o obnovení činnosti proto více než vítáme,

řekl na adresu želenických dobrovolných hasičů okresní starosta Ladislav Langmajer.


Sbor dobrovolných hasičů Želenice – Liběšice je na počátku svého obnoveného působení. Nyní vedení sboru hledá pomoc vedle radnice i u případných sponzorů.


Někteří podnikatelé z obce se už vyjádřili a nabídli nám finanční nebo i materiální pomoc, což jenom vítáme. Získali jsme například vyřazené zásahové obleky od profesionálních hasičů, rád bych ale aby každý člen zásahové jednotky měl svou vlastní obuv a rukavice. Plánů do budoucna máme hodně. Chce to ale čas, trpělivost a v neposlední řadě i finance.

Obec a naši zastupitelé se nám snaží všemožně pomáhat, ale i její rozpočet není nafukovací. Jsme proto rádi za každou další pomoc. Například projekt na obecní garáž, kde budeme mít klubovnu, nám zdarma dělal bývalý zastupitel Franta Baar.

Úpravu pozemku si vzal na starost Jarda Kotrč. Výrazně nám pomohl i Keramost, který nám dal kamení na stavbu, pomohli i zemědělci z Equi Bořeň Svinčice, kteří nám poskytli techniku k manipulaci se stavebním materiálem a sponzor na nářadí byla zase STK Janov.

Všem bych tímto moc rád poděkoval za želenické hasiče a věřím, že se najdou i další sponzoři, kteří nám pomohou ve startu,

uvedl velitel jednotky SDH Želenice Filip Keller.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet