Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři jednotky z Mostecka se školily pro zásahy u dopravních nehod, dojezdové časy profesionálů jsou dlouhé

Tři jednotky dobrovolných hasičů z horských oblastí Mostecka sbírají zkušenosti u mosteckých profesionálních hasičů, a to v rámci odborné přípravy ve zdokonalování dobrovolných hasičů u dopravních nehod. Hasiči z horských oblastí okresu jsou totiž předurčení k zásahům u dopravních nehod, a to především kvůli dojezdovým časům.

Pod dohledem profesionálního hasiče Jiřího Kroupy z HZS Most se tak dobrovolní hasiči z Brandova, Hory Svaté Kateřiny a obce Nová Ves v Horách učili jak správě zasahovat při nehodách a především jak co nejefektivněji vyprostit zraněné z havarovaných aut. K tomu účelu jim sloužily vyřazené vraky aut.

Dobrovolní hasiči si většinou musejí umět poradit zasáhnout u nehod bez speciální vyprošťovací techniky. I tak ale záleží na každé minutě. V rámci odborné přípravy se tu učí i zdravovědu, taktiku a techniku zásahu ale učí se i rozlišovat konstrukce automobilů a další potřebné aspekty,

vysvětlil lektor cvičení Jiří Kroupa z HZS Most.

Horské obce leží daleko od Mostu a Litvínova a pro profesionální hasiče je především v zimních měsících dojezdový čas problémový, proto jsou vybrané horské jednotky SDH předurčeny k těmto zásahům a jejich hasiči tak musejí být připraveni správně umět pomoci.

Přečtěte siHasiči z Brandova a Hory Svaté Kateřiny dostali zásahové automobily od firmy NET4GAS, Atego a Tatru

Velitel jednotky SDH Brandov Lukáš Mooz podobné odborné školení u HZS Most vítá a myslí si, že je více než potřebné pro dobrovolné hasiče z horských oblastí Mostecka.

Dobrovolní hasiči z horské obce Brandov na Mostecku získali letos v dubnu speciální přístroj, kterým snadněji zachrání život, a to automatizovaný externí defibrilátor značky typu AED LIFEPACK 1000. Hasiči z Brandova jsou tak jediným dobrovolným sborem na Mostecku, který přístroj vlastní a jsou zařazeni do sítě takzvaného first-respondera s AED.

Přečtěte siDobrovolní hasiči z Brandova získali automatizovaný externí defibrilátor, zakoupil jej Ústecký kraj

Horská obec Brandov má totiž jeden z nejdelších dojezdových časů i pro záchrannou službu. Ústecký kraj proto zakoupil v rámci pokračování projektu Časná defibrilace celkem čtyřicet tři automatizovaných externích defibrilátorů.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet