Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči získali nové velitelské automobily, jezdit budou v Octaviích Scout

Velitelské automobily Škoda Octavia Combi Scout jsou novým přírůstkem ve vozovém parku pražských profesionálních hasičů. Škodovka se v tomto provedení dostane i mimo zpevněné cesty, moderní pohon všech kol doplňuje robustní vzhled.

Inteligentní pohon 4×4 s 5. generací mezinápravové spojky Haldex si poradí se změnou podmínek pod koly vozu v řádu milisekund. Za normálních podmínek se Octavia Combi Scout chová stejně jako běžná „předokolka“; na sněhu, bahně nebo ledu se však plynule změní ve „čtyřkolku“. Na vozidle nechybí ochrana podvozku, tzv. paketem pro špatné cesty.

Automobil je poháněn dvoulitrovým přeplňovaným vznětovým agregátem o výkonu 110 kW. Samozřejmostí jsou eletronické systémy ABS, AR a ESC. S navigací pomáhá sytém GPS Amundsen s 5,8palcovým displejem.

Vozidlo je vybaveno analogovou radiostanicí Motorola GM 380 a digitálním terminálem Matra G2. Vybavení technickými prostředky odpovídá vyhlášce 53/2010, najdeme v něm tedy mimo jiné dobíjecí svítilny LED Survivor Atex, lekárničku velikosti III, vyhledávací světlomety, 2kilogramový hasicí přístroj, vyprošťovací nástroj, nesterilní rukavice i nůž na pásy.

Na levé přední části blatníku je instalována magnetická 12V zásuvka MagCode s víčkem pro připojení k externímu zdroji dobíjení.

Výstražné zvukové a světelné zařízení pochází od firmy Federal Signal Vama. Jedná se o světelnou rampu Legend s integrovanými zadními oranžovými světly Impaxx, sirénu AS 320 se 100W reproduktorem se třemi tóny a přepínáním ovladačem klaksonu a také přídavná světla Nanoled v masce škodovky.

Sdílet