Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči břeclavského podniku Fosfa mají novou Scanii, chtějí být nejlepší chemickou jednotkou v kraji

Břeclavská Fosfa zainvestovala do vybavení svého hasičského sboru a nově pro něj nakoupila cisternovou stříkačku Scania CAS 20/4000/240 – S2R. Jednotka sboru dobrovolných hasičů Fosfa a.s. si definovala za svůj cíl stát se nejlepší chemickou jednotkou v kraji a nákup tohoto vozu je jedním z kroků, které jí k tomu mají dopomoci.

Nová technika hasičům umožní zefektivnit vyhledávání a odstraňování bezpečnostních a požárních rizik a tím pádem i zajistit kvalitnější ochranu zdraví a životů zaměstnanců podniku i majetku firmy.

Nákup nového hasičského auta je jednou z investic do technických prostředků naší hasičské jednotky, které se u nás v současné době realizují. S rozšiřováním techniky a dovybavováním naší jednotky souvisí i další věci jako třeba odborné výcviky,

Scanii jsme zvolili proto, že nejlépe vyhovuje podmínkám, v jakých se ve Fosfě pohybujeme. Potřebovali jsme auto s lepším poloměrem otáčení a nízkou výškou a také jsme uvítali, že má prostornou kabinu.

vysvětlil jeden z profesionálních hasičů Fosfy Jaroslav Kožnárek

Důležitou součástí vybavení nové cisterny je tablet, jehož prostřednictvím se hasiči dostanou k mapám a plánům technologií podniku, hydrantových a kanalizačních sítí nebo k identifikačním listům nebezpečných látek.

Peristaltické čerpadlo jim zase umožňuje nejen odčerpávat, ale také dávkovat nebezpečné látky a tím výrazně přispívat k eliminaci rizikových činností ve výrobě. Významným ekologickým pomocníkem hasičů jsou pneumatické kanalizační ucpávky, které zabraňují úniku nebezpečných látek do odpadních vod.

Společnost Fosfa a.s. byla založena již roku 1884. Její novodobá historie se ale po letech hlubokého útlumu začala psát až v roce 2002. Po úspěšném obnovení výroby kyseliny fosforečné se společnost rozhodla investovat také do výroby speciálních aplikací na bázi fosforu a dále pak založila divizi detergentů a energetiky.

Fosfa je největším zpracovatelem žlutého fosforu v Evropě a své produkty exportuje do 80 zemí světa. Je také největším výrobcem privátních značek pracích a čisticích prostředků pro nadnárodní řetězce a její nejznámější vlastní značkou je ekologická řada Feel Eco.

Od roku 2013 je Fosfa a.s. držitelem ocenění D&B Top Rating, což ji řadí mezi 3 % firem na světě, kterým se toto prestižní ocenění ukazující na výjimečnou kvalitu a důvěryhodnost společnosti podařilo získat. O vzdělávání zaměstnanců se stará vlastní Fosfa Univerzita, na níž kromě tuzemských odborníků vyučují i světové kapacity. Fosfa školka zase zajišťuje vzdělávání dětí zaměstnanců i ostatních rodičů z řad veřejnosti.

V současné době společnost Fosfa a.s. investuje zejména do eko projektu vertikální farma. Filozofii Fosfy nejlépe vystihuje motto „We live to give“ a z něj vycházející kodex principů ekologické a společenské odpovědnosti firmy. Více informací o společnosti Fosfa a.s. najdete na www.fosfa.cz.

K dalšímu vybavení auta patří například dýchací technika značky Dräger. Pevnými součástmi vozidla jsou kropicí lišta a naviják na 3,5 tuny v jeho přední části.

Jak už bylo řečeno výše, Fosfa hasiči postupně doplňují nejen svou techniku, ale také vzdělání.

V letošním roce jsme se hodně zaměřili na to, abychom byli schopni poskytnout účinnou první pomoc nejen v rámci běžného provozu ale také při mimořádných událostech. Všichni naši zaměstnanci absolvovali dvoustupňové školení první pomoci a hodně nám pomohlo také to, že jsme dostali dva komplet vybavené batohy první pomoci, vakuovou matraci a páteřovou desku,

shrnul Kožnárek.

Dalším pomocníkem, kterého by hasiči měli v brzké době získat, je automatizovaný externí defibrilátor (AED), který má v sobě zabudovanou hlasovou nápovědu k poskytnutí první pomoci a proto si s ním je schopen poradit i laik.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Fosfa a.s. má totiž kromě 8 profesionálních ještě i 25 dobrovolných hasičů, kteří za běžného chodu podniku fungují na jednotlivých provozech. AED jim může ve vyhrocené situaci výrazně pomoci k zefektivnění jejich zásahu.

K běžným zásahům Fosfa hasičů patří kromě poskytování první pomoci samozřejmě také likvidace požárů a zahoření, čerpání a přečerpávání vody a jiných kapalin, výjezdy na základě signalizace EPS a technologická nebo technická pomoc.

Mezi méně častými úkoly ale najdete také třeba odstraňování následků autonehod uvnitř areálu firmy, rizikové kácení stromů, práce ve výškách a nad volnou hloubkou a vzhledem k blízkosti lesa také třeba likvidace nebezpečného hmyzu nebo uhynulých zvířat.

Nová Scania Fosfa hasičů se v současné době zavádí do výjezdu a osádka se proškoluje v její obsluze.

Sdílet