Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město Kopřivnice pořídilo pro dvě své dobrovolné jednotky nové dopravní automobily Iveco Daily

Město Kopřivnice pořídilo v roce 2015 nové dopravní automobily pro jednotky SDH v místních částech Mniší a Lubina. Dodavatelem obou vozidel je společnost Wiss Czech, která je republikovým zastoupením polského výrobce hasičské techniky. Dodavatel vzešel z výběrového řízení. Předání vozidel se uskutečnilo v pátek 18. prosince 2015 na hasičské zbrojnici v Kopřivnici.

Město Kopřivnice je zřizovatelem celkem pěti jednotek požární ochrany. V samotném městě to je naše jednotka, zařazená do kategorie JPO II, v místních částech Lubina, Mniší a Vlčovice jsou pak zřízeny čtyři jednotky kategorie JPO V. Ve všech jednotkách dosud sloužily generačně shodná vozidla, a to dopravní automobily DA 12 Avia, jejichž stáří přesahovalo 30 let a jsou již za hranicí své životnosti.

Právě proto se město v roce 2015 rozhodlo započít obměnu vozového parku v jednotkách SDH v místních částech. Pro rok 2015 bylo z rozpočtu města pro tento účel vyčleněno 3 mil. Kč. Uvolněné finance byly schopny pokrýt nákup dvou automobilů, kterým byla určena dislokace v Lubině a Mniším.

Po diskuzi s vedením města a vyjasnění si úkolů, které se od jednotek v místních částech očekávají, bylo rozhodnuto o jednotné koncepci všech vozidel. Při tvorbě technické specifikace pro výběrové řízení, kterou zajišťovalo vedení kopřivnické jednotky, muselo být kromě požadavků pro zásah vyhověno mimo jiné poměrně omezeným prostorovým možnostem hasičských zbrojnic a přihlédnuto bylo také ke společenské funkci hasičů v obcích.

Úkol to byl o to složitější, že jednotky mají a budou mít k dispozici pouze jediné vozidlo. Výsledkem bylo zadání vozidla, které mělo (velice zjednodušeně řečeno) uvézt základní požární výbavu s přenosnou požární stříkačkou, plovoucím a kalovým čerpadlem, motorovou pilu, elektrocentrálu, osvětlovací soupravu, a bylo schopno přepravit maximální počet osob bez nutnosti vlastni řidičské oprávnění sk. D (autobus).

Vítězná firma WISS Czech, s. r. o.nabídla a 18. 12. 2015 také dodala dva dopravní automobily na podvozku Iveco Daily 4×2 o celkové hmotnosti 5,2 t s 9 místy pro posádku. Jedná se o vozidlo klasické rámové koncepce, která zaručuje předpokládanou životnost. Vozidlo pohání 4 válcový přeplňovaný vznětový motor výkonu 107 kW, který přes manuální 6 stupňovou převodovku přenáší točivý moment na zadní nápravu.

Hnaná náprava je osazena dvoumontáží pneumatik a je vybavena mechanickou uzávěrou diferenciálu. Odpružení přední nápravy je řešeno torzními tyčemi, vzadu jsou listová pera. Pérování je doplněno hydraulickými tlumiči a torzními stabilizátory. Karoserie vozidla je jednoprostorová, typu furgon s celkem 9 místy k sezení. Vozidlo je vybaveno zvláštním výstražným zařízením pro vozidla s právem přednosti v jízdě, modré barvy, s rampou na střeše vozidla a dvojicí přídavných světel na masce a v zadní části vozu.

Zdroje světla jsou v LED provedení. K osvětlení okolí vozidla slouží celkem 3 ks bílých LED světel namontovaných na každém boku a v zadní části. Pro označení vozidla jako překážky silničního provozu je na zádi automobilu, v místě nad dveřmi, instalovaná oranžová světelná alej. Technické prostředky jsou přístupny přes dvojici dveří v zadní části a jsou umístěny na výsuvných platech.

Hasiči Kopřivnice
hasici.kopriv­nice.org
Sdílet