Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v panelovém domě v České Lípě hasiči zachránili 7 lidí, 40 jich bylo evakuováno

Dnes časně ráno (ohlášeno 0:32 hodin) zasahovalo 6 jednotek hasičů u požáru bytu osmipatrového panelového domu v ulici Na Blatech v České Lípě. Požár vnikl v přízemním bytě v technické místnosti, ale hustý dým se rozšířil do celého panelového domu.

Hasiči zachránili 7 obyvatel, z toho 2 osoby vytáhli přes balkón a dalších 5 vyvedli pomocí vyváděcích masek. Tři lidé odvezla ZZS kvůli nadýchání zplodin hoření. Evakuovat bylo nutné všechny lidi z panelového domu, tedy 40 osob. Lidé do příjezdu evakuačního autobusu z Jablonce nad Nisou setrvávali ve vyhřátých cisternách hasičů.

Na místo se dostavil pracovník krizového řízení města Česká Lípa a zajistil teplý čaj a sušenky pro evakuované. Požár byl lokalizován do půl hodiny od příjezdu hasičů. Než se však lidé mohli vrátit zpět, bylo nutné prostory odvětrat a zkontrolovat všechny byty. Mimo své domovy tak lidé strávili více než 2 hodiny.

Byt, ve kterém hořelo, byl velmi promáčený. Ne však vinou hasičů, ti spotřebovali minimum vody. Vlivem sálavého tepla totiž praskla vodovodní trubka a voda se rozlévala okolo. Hasiči museli provést násilný vstup do sklepních prostor a zavřít hlavní uzávěr vody pro celý panelový dům.

Během dopoledne proběhne za účasti hasičských vyšetřovatelů a PČR došetření, na kterém bude stanovena jak příčina, tak výše škody.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Česká Lípa, Česká Lípa, Nový Bor, Česká Lípa – Dobranov, Stružnice – Jezvé, autobus HZS LK PS Jablonec nad Nisou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet