Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda jeřábu drážních hasičů, jedoucích k zásahu

Dne 25. 7. 2008 v 08:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě na železničním přejezdu v Želechovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů podniku Správy železniční a dopravní cesty z Přerova s rychlým zásahovým autem a jeřábem – ten cestou havaroval.

Dne 25. 7. 2008 v 08:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě na železničním přejezdu v Želechovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů podniku Správy železniční a dopravní cesty z Přerova s rychlým zásahovým autem a jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na železničním přejezdu v Želechovicích došlo ke srážce dodávky zn. Ford s osobním vlakem.

Řidič dodávky vjel na nechráněný železniční přejezd v době, kdy se od Zlína na Vizovice blížil osobní motorový vlak. Po nárazu vlaku byla dodávka odhozena mimo silnici i kolejiště. Nárazníky vlaku zasáhly zadní nákladový prostor dodávky, který byl odtržen a jedna bočnice zůstala na kabině vlakové soupravy.

Čtyřicetiletý muž z dodávky měl mimořádné štěstí. Nárazníky minuly kabinu jen asi o metr a řidič tak vyvázl jen s lehkým povrchovým zraněním, které bylo ošetřeno zdravotnickou záchrannou službou na místě. Ve vlaku cestovalo asi dvacet osob, které nebyly při nehodě zraněny. Vlak zastavil za přejezdem, cestující vystoupili a rozešli se.

Dodávka byla nárazem značně poškozena, stejně jako i přední část vlaku. Hasiči zajistili auto i vlak proti úniku provozních kapalin a proti případnému požáru.

Dopravní nehoda se stala na účelové komunikaci do malé průmyslové zóny a nijak výrazně neovlivnila dopravu na hlavním silničním tahu I/49. Omezení v železniční dopravě trvalo několik hodin.

O vyproštění dodávky zpět na silnici se měli postarat drážní hasiči se svým jeřábem. Řidič speciálu však s vyprošťovacím vozem havaroval cestou k nehodě. Jen 400 metrů před místem zásahu projížděl strojník s jeřábem světelnou křižovatkou se zapnutým výstražným světelným i zvukovým zařízením, když z vedlejší silnice vjel na zelený signál do křižovatky malý osobní automobil zn. Daewoo Matiz.

Podnikoví hasiči se snažili zabránit přímému střetu, a proto bylo řízení vozidla strženo stranou. V malé rychlosti však vyprošťovací vůz narazil do železného oplocení chodníku, který poškodil. Značně byla poškozena také kabina jeřábu. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn. Duchapřítomnost řidiče jeřábu zabránila možné tragédii, neboť díky hrubému nepoměru hmotností obou vozidel by se případný střet bezesporu neobešel minimálně bez těžkého zranění osádky osobního utomobilu.

Na vyprošťovací práce k železniční nehodě byl povolán náhradní jeřáb drážních hasičů z Olomouce.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet