Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Počasí láká k vodě, moravskoslezští hasiči cvičili na hlučínské štěrkovně

Svůj letošní první „jarní“ výcvik na záchranných nafukovacích člunech bez ledu absolvovaly ve čtvrtek 4. 2. 2016 na hladině oblíbené hlučínské Štěrkovny (okres Opava) dvě ostravské jednotky profesionálních hasičů – ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Fifejdy a Přívoz (směna B).

Hasiči se zaměřili na plynulou jízdu po hladině se zapnutým motorem i bez něj a slalom – i s tréninkem pádlování. Cvičili intenzivně záchranu tonoucích, figuranty byli kolegové. Také si vyzkoušeli nafouknutí a manipulaci (a jízdu) se záchrannými saněmi a chůzi po desetimetrovém záchranném chodníku.

Ostravští hasiči mohli trénovat na „čisté“ vodní hladině hlučínské Štěrkovny letos neobvykle brzo. Ještě na konci ledna její hladinu pokrývala – i přes poměrně vysoké teploty vzduchu – téměř souvislá vrstva ledu. Tu také využili zřejmě k poslednímu „zimnímu“ výcviku na ledu.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navštěvují při výcvicích na vodě (a v zimě i na ledu) nejrůznější přehrady, vodní nádrže, rybníky ve svém okolí. Například ostravské jednotky jezdívají často cvičit na Vrbická jezera v Bohumíně, nebo na štěrkovnu do Hlučína, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina, místečtí profesionální hasiči na Olešnou, oblíbená je například i Těrlická přehrada.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet