Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachovalý veterán míří z Temelína do Trhových Svinů, Avie má na tachometru pouhých 11 tisíc kilometrů

Ročně najela tolik, co ujde průměrný chodec přibližně za tři měsíce. Speciálně upravená skříňová Avia dvaadvacet let jezdila v areálu Jaderné elektrárny Temelín.

Na tachometru má pouhých jedenáct tisíc kilometrů a teď se přesunula k dobrovolným hasičům do Trhových Svinů. Zde bude pomáhat například při lokálních povodních. Šlo o dosud nejzachovalejší takto staré vozidlo, které ČEZ poskytl veřejným institucím.

Speciální Avii jsme zařadili do služby v roce 1994. Vyrážela hlavně k technickým výjezdům. A přestože je areál elektrárny rozlehlý, ročně najela jen necelých pět stovek kilometrů

vysvětlil důvod extrémně nízkého nájezdu vozu Ivo Novotný, který ve společnosti ČEZ zodpovídá za havarijní připravenost a hasičské jednotky


I přes minimální nájezd mělo hasičské auto své místo v garážích a procházelo pravidelným servisem až do loňského roku, kdy bylo vyměněno za výrazně novější model. Noví majitelé téměř nemohli uvěřit stavu, ve kterém jej získali.

Je skoro škoda s ním jezdit, ale auto na technické výjezdy nutně potřebujeme. Často vyrážíme třeba k lokálním povodním, nebo popadaným stromům.

chválil kondici přírůstku jeho řidič Jiří Rošek ze Sboru dobrovolných hasičů z Trhových Svinů – Rankova


Každoročně věnujeme především obcím a neziskovým organizacím řádově desítky aut, která bývají ve velmi dobrém stavu, ale tato Avie je vzhledem ke stáří a nájezdu opravdu zcela výjimečná.

potvrdil unikátnost manažer Dopravních služeb společnosti ČEZ Radan Beneš


Starší, i když vhledem k opotřebení prakticky zánovní auto, nyní budou vídat lidé jak v Trhových Svinech, tak i okolí do kterého dobrovolní hasiči vyrážejí. Nezamířila sem přitom náhodou.

V souladu s poplachovým plánem, tedy systémem nasazení jednotek, se snažíme rozmisťovat techniku tam, kde je nejvíc potřeba. Teď byly na řadě právě Trhové Sviny.

vysvětlil Petr Polívka z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje

Fakt, že nové auto najede na Českobudějovicku výrazně více kilometrů, než v jaderné elektrárně, potvrdil i starosta Pavel Randa: „Máme zhruba tři stovky dobrovolných hasičů v šesti sborech a samozřejmě jsme vděční za jakoukoliv pomoc, která poslouží nám všem.“

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet