Úterý 19. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru Národního muzea zamířili hasiči z celé Prahy, vyhlášen byl nejvyšší stupeň požárního poplachu

Jednotky HZS Praha ze stanic 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 a SDH Březiněves, Dolní Měcholupy, Dubeč, Horní Měcholupy, Kolovraty, Kunratice, Lipence, Řepy, Satalice, Běchovice byly vyslány k požáru v budově Národního muzea.

Příslušníci jednotek na místě zjistili, že se jedná o požár střechy a podkrovní části na ploše přibližně 200 m2. Požár lokalizovali čtyřmi C proudy vody vedenými po lešení vně budovy. Celá budova je prázdná a probíhá zde generální rekonstrukce.

Rychlým hasebním zásahem se šíření požáru podařilo poměrně rychle zastavit. Zplodin hoření se nadýchal pracovník ostrahy a ZZS ho odvezla k ošetření do nemocnice.

Národní muzeum je největším muzeem České republiky. Je ústředním státním muzeem s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou. Počátky Národního muzea byly, podobně jako tomu bylo jinde v Evropě, spjaty s dary velkých soukromých sbírek, především sbírek přírodovědeckých, které byly v majetku aristokratů žijících v Čechách. Skupina osvícenských šlechticů – a zejména hrabě Kašpar Maria Sternberg (1761–1838), světově uznávaný učenec v oboru paleontologie – se také postavila do čela přípravných prací k založení muzea. 15. dubna 1818 podepsala provolání o založení muzea a svou podporou dosáhla toho, že se roku 1820 dostalo novému ústavu potvrzení vídeňské vlády a panovníka.

V současnosti probíhá rozsáhlá rekonstrukce budovy, která by měla být dokončena a znovuoteřena ke 200. výročí založení Národního muzea roku 2018.

12.02.2016 08:45

Na místě začalo šetření příčiny vzniku požáru za účasti hasičských i policejních vyšetřovatelů. Nechybí zástupci firem, které provádějí rekonstrukci.

Přečtěte siPožár Národního muzea pravděpodobně zapříčinila závada na elektroinstalaci, hasičům se podařilo uchránit nevyčíslitelné hodnoty

Za hlavní město bych chtěl poděkovat především hasičům, ale i ostatním složkám integrovaného záchranného systému a všem zúčastněným za včasný a precizní zásah, který zabránil větším škodám na rekonstruované budově Národního muzea i dalšímu ohrožení města a obyvatel.

Celý systém zajišťující bezpečnost města v krizových situacích znovu prokázal své kvality a akceschopnost a lidé, kteří dnes v noci dělali svou práci, mají naši úctu a vděčnost,

řekl náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

Sdílet