Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár Národního muzea pravděpodobně zapříčinila závada na elektroinstalaci, hasičům se podařilo uchránit nevyčíslitelné hodnoty

Pražští hasiči v noci na pátek zasahovali u události, která právě v hlavním městě České republiky hrozí více, než kde jinde – likvidovali požár historické památky nedocenitelné hodnoty – Národního muzea.

Díky dobré reakci krajského operačního střediska, které na místo požáru už v první fázi poslalo dostatečné množství sil a prostředků a také efektivnímu vedení zásahu na místě události se podařilo jeho šíření podchytit velice rychle a zamezit tak dalšímu šíření a tím minimalizovat vzniklé škody.

Ukázalo se, že si HZS hl. m. Prahy i přes zastaralou mobilní požární techniku plně uvědomuje, že střeží národní dědictví nevyčíslitelných hodnot.

Přečtěte siPraha nedostává techniku z Integrovaných operačních programů, protože je příliš bohatá

Vzhledem k tomu,že se jednalo o požár významné budovy, dostavili se v průběhu zásahu na místo i ministr kultury a primátorka hlavniho města.

/--tweet \--

Během celého pátečního dopoledne probíhalo šetření vzniku požáru za účasti hasičských a policejních vyšetřovatelů. Přítomni byli i zástupci stavebních firem a ředitel Národního muzea.

Přečtěte siK požáru Národního muzea zamířili hasiči z celé Prahy, vyhlášen byl nejvyšší stupeň požárního poplachu

S ohledem na probíhající vyšetřovaní máme potvrzeno, že vyšetřovatelé pracují s verzí vzniku požáru, podle které mohlo dojít vlivem závady elektroinstalace na zařízení umístěného v prostoru pod střechou muzea k požáru a následnému rozšíření.

Pro určení přesné verze vzniku požáru byly odebrány vzorky, které budou zkoumány ve specializovaných laboratořích.

Sdílet