Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kladenští hasiči zařadili do výjezdu speciální kombinovaný hasicí kontejner, vybaven je i zařízením pro výrobu suché pěny

Ve čtvrtek 21. ledna 2016 ve 14 hodin se na centrální stanici HZS Středočeského kraje v Kladně konalo slavnostní zařazení nové požární techniky do výjezdu.

Novým přírůstkem do výbavy středočeské jednotky je kombinovaný hasicí kontejner, určený pro hašení speciálními hasivy v průmyslových objektech, energetických centrech, telefonních ústřednách a dalších objektech nebo v situacích, kdy nelze hasit běžnými hasebními prostředky.

Kontejner dodala 9. prosince 2015 společnost THT Polička, s.r.o., za kupní cenu 3 343 590 Kč. Na jeho pořízení a vnitřní vybavení byly využity finanční prostředky z příspěvků Statutárního města Kladna, společnosti Alpiq Generation (CZ) s.r.o., společnosti VUAB Pharma a.s. a ze státního rozpočtu České republiky.

Nový kontejner (délka 6 200 mm, šířka 2 500 mm, výška 2 250 mm) o celkové hmotnosti 10,2 tun je určen k přepravě na třínápravovém nosiči.

Kontejner je vybaven následujícími hasicími technologiemi:

  • práškové hasicí zařízení s náplní 1 000 kg hasicího prášku k hašení požáru pevných, kapalných i plynných hořlavin, kdy hasivo je dodáváno 2 uzavíratelnými proudnicemi o průtoku 2 × 5 kg/s a hadicemi o délce 30 m,
  • plynové hasicí zařízení s náplní 510 kg oxidu uhličitého v 17 tlakových lahvích, kdy hasivo je dodáváno 2 uzavíratelnými proudnicemi na vysokotlakých hadicích o délce 50 m a 25 m s možností prodloužení až na 100 m,
  • pěnové hasicí zařízení CAFS – ONE SEVEN s technologií výroby suché a mokré pěny pomocí kompresoru,
  • 2 000 kg univerzálního pěnidla pro hašení polárních i nepolárních kapalin (MOUSSOL APS),
  • a dále doplněn speciálními technickými a ochrannými prostředky, jako jsou vodou poháněný agregát na výrobu lehké pěny, proudnice na výrobu těžké a střední pěny, přiměšovače, obleky proti sálavému teplu atd.
Přečtěte siHasiči převzali 19 nových nosičů kontejnerů těžké hmotností kategorie, dodala je společnost Scania

Slavnostní akce se zúčastnili zástupci MV-generálního ředitelství HZS ČR, vedení HZS Středočeského kraje a základních složek integrovaného záchranného systému okresu Kladno, Magistrátu města Kladna a společností, za jejichž přispění speciální požární kontejner vznikl.

plk. Ing. Tomáš Hradil
ředitel územního odboru Kladno
HZS Středočeského kraje
Sdílet