Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Braňan na Mostecku nově disponují speciálními nosítky a maskami pro evakuaci osob

Speciální nosítka i záchranné únikové masky pro evakuaci osob mají k dispozici dobrovolní hasiči z Braňan na Mostecku. S novinkami se nyní dobráci učí zacházet. Úniková kukla – maska s neustálým přívodem vzduchu – umožňuje bezpečný a nekomplikovaný únik z nebezpečných prostředí při evakuaci.

Záchranné masky hasiči mohou využít například při požáru a následné evakuaci osob. Kukly s přívodem vzduchu tak mohou použít i na děti. A právě se školáky dobrovolná hasiči „evakuaci“ se záchrannou takzvanou vyváděcí maskou také nacvičovali. Masky totiž slouží jako záchranný prostředek při požárech budov v případech, kdy je kvůli kouři potřeba evakuovat větší počet lidí.

Jde o jakýsi červený pytlík přes hlavu s průhledným okénkem na obličeji, který má vlastní filtr. Ten pohlcuje škodliviny. Zachraňovaná osoba pak může být v doprovodu hasiče vyvedena přes zakouřený prostor do bezpečí.

Masku totiž lze snadno napojit na dýchací přístroj hasiče. Podmínkou pro správnou funkci vyváděcí záchranné masky je objemové množství kyslíku v okolní atmosféře alespoň 17 %.

vysvětlil velitel jednotky SDH Braňany Lukáš Šťastný

Sbor dobrovolných hasičů v Braňanech letos v květnu oslaví jubilejní 130.výroční od založení braňanských požárníků. Jednotka SDH Braňany je zařazena v JPO III a v okrese Most je považována za jednu z lépe vybavených jednotek.

Dobrovolní hasiči v Braňanech jsou vybaveni nejmodernější výstrojí a výzbrojí, která umožňuje zásah při jakékoliv události na území okresu, kdy k tomuto je předurčena i mobilní technika.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet