Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablonečtí hasiči mají nové dekontaminační stanoviště, soukromá firma na něj přispěla čtvrtmilionem

Profesionální hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou se mohou pochlubit zcela novým dekontaminačním stanovištěm. Vybavení získali díky firmě Atotech CZ, a.s., která na nákup poskytla těsně před koncem minulého roku finanční dar v hodnotě 250.000 Kč.

Ve čtvrtek 25. února 2016 proběhlo v prostorách jablonecké stanice představení a slavnostní uvedení do provozu tohoto zařízení. Akce se zúčastnili zástupci sponzora, výrobce a dodavatele a samozřejmě představitelé Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, a to jak z krajského ředitelství, tak územního odboru.

Prostor s dekontaminačním stanovištěm byl slavnostně otevřen v hasičském stylu, kdy klasické stříhání pásky nahradilo přestřižení kovové tyče s pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Pak následovalo praktické představení dekontaminační sprchy s příslušenstvím.

Toto zařízení nahrazuje dosavadní výbavu stanice a výrazně tím zvyšuje efektivitu nasazení sil a prostředků při mimořádných událostech s výskytem nebezpečných látek.

Díky samonosné nafukovací konstrukci je potřeba jen necelá minuta pro postavení sprchy naplněním stlačeným vzduchem z tlakových lahví, kompresoru nebo v extrému jen ruční dvojčinnou pumpou.

popsal velitel jablonecké stanice mjr. Ing. Ladislav Žák, DiS.

Po napojení tlakové oplachové vody na systém trysek je pak sprcha připravena pracovat. K dispozici jsou také integrované rukávy s rukavicemi v jedné z bočních stěn, které umožňují obsluze manipulaci uvnitř boxu při vyloučení přímého kontaktu s kontaminovaným předmětem či osobou.

Předmětem daru bylo také široké příslušenství, například 3 jímací samonosné nádrže, systém hadicového propojení čerpadel, ventilů a nádrží a v neposlední řadě dekontaminační bazén, který se používá před vstupem do dekontaminační sprchy.

Pro zasahující hasiče a zachraňované osoby je dekontaminační stanoviště spolehlivou bránou pro návrat do bezpečných podmínek běžného života.

uzavřel Ladislav Žák

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet