Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prostějovští hasiči cvičili záchranu osoby ve stísněných a silně znečištěných prostorách jeskyně

V únoru 2016 se konal výcvik lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, požární stanice Prostějov. Námět cvičení zněl: záchrana osoby z přírodní jeskyně a nácvik pohybu ve stísněných, silně znečištěných prostorách.

Provádět záchranu z jeskyně, studny, kanalizace a podobných prostor je velmi fyzicky a časově náročné a po technické stránce komplikované. Všudypřítomné mazlavé bláto, kapající a tekoucí voda, stísněné prostory, nedostatek kvalitních kotevních míst pro lana je náročné pro zachraňovaného i záchranáře.

Při záchranné akci tohoto typu musí záchranáři postupovat šetrně s ohledem na zlomeniny, poškození páteře a další závažná zranění, která si zraněný způsobil pádem.

Výcvik se realizoval v bývalém vápencovém lomu Velká Dohoda u obce Holštejn se svolením pana majitele Ing. Evžena Tomáška. Část lomu je využívána k adrenalinovým aktivitám sportovně založených dospělých i dětí a jeho součástí jsou i 3 přírodní krasové jeskyně.

Ve spolupráci se členem Moravského speleologického klubu, z.s., panem Petrem Egem, byla vybrána jeskyně, v které se již v minulosti udála ostrá záchranná akce, kdy návštěvník jeskyně uklouzl a vážně se zranil pádem do mnohametrové hloubky.

Pod dohledem tohoto zkušeného jeskyňáře provedli prostějovští hasiči – lezci sestup na dno jeskyně pomocí lanové techniky a následně byla provedena náročná záchrana zraněného figuranta s jeho transportem na povrch.

Druhá část výcviku se odehrála v ohromné hladomorně zříceniny hradu Holštejn, která je vysoká 17 m a její rozměry jsou 25 × 35 m. Zde hasiči procvičili s čelovými svítilnami pohyb v náročném terénu se spoustou proláklin a velmi hlubokých šachet.

Výcvik byl pro prostějovské hasiče – lezce velmi zajímavý a poučný, v praxi měli možnost vyzkoušet si prvky náročné záchrany zraněných osob ze stísněných prostor a pohyb v neznámém, náročném terénu.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet