Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý stále zabíjí, lidé podceňují kontroly spotřebičů i revize komínů

Topná sezóna přináší každoročně zvýšený výskyt intoxikací oxidem uhelnatým (CO). Jedná se o bezbarvý neviditelný plyn bez zápachu. Příznaky otravy se dají snadno zaměnit např. s chřipkou nebo obyčejnou únavou.

Počet těchto intoxikací neustále roste. Proto se záchranné složky MSK a Městská nemocnice Ostrava, pod záštitou Moravskoslezského kraje a za podpory města Ostravy, rozhodly zvýšit povědomí veřejnosti a upozornit na nutnost obezřetnosti, která je v souvislosti s hrozbou otrav nutná.

Dne 3. března 2016 bylo v Městské nemocnici Ostrava uspořádáno společné tiskové setkání s novináři, zaměřené právě na toto velmi aktuální téma.

Přečtěte siPři vytápění pozor na oxid uhelnatý, může zabíjet. Uvolňuje se při nedokonalém spalování

V rámci tiskového setkání vystoupili se svými příspěvky 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka, který setkání zaštítil, Zbyněk Pražák, náměstek primátora statutárního města Ostrava, Roman Gřegoř, ředitel Zdravotnické záchranné služby MSK, Zdeněk Nytra, ředitel Hasičského záchranného sboru MSK, Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava, Vladimír Vlček, prezident České asociace hasičských důstojníků a Jiří Pokorný, Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB Ostrava.

Otravy oxidem uhelnatým bohužel i v našem kraji přibývají. Chceme proto zesílit aktivitu v oblasti prevence a ve spolupráci s vedením jednotlivých obcí a sbory dobrovolných hasičů varovat obyvatele před nebezpečím smrtícího plynu a zároveň je upozornit na opatření, kterými ochrání zdraví své i svých blízkých.

Důležité je, aby nezanedbávali pravidelné kontroly spotřebičů, revize komínů, vyhnuli se neodborným opravám zařízení a případně využili detektorů úniku CO, které včas varují před nebezpečím otrav. Starosty všech 300 obcí v našem regionu jsme už písemně oslovili se žádostí o spolupráci, zvažujeme také pořádání seminářů pro vedení obcí.

říká Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a předseda krajské komise bezpečnostního a integrovaného záchranného systému


Velmi často dochází k intoxikacím, jejichž zdrojem jsou plynová topidla, krby nebo kotle na tuhá paliva.

Naše posádky vyjížděly v kraji jen od začátku ledna letošního roku k osmi případům intoxikací oxidem uhelnatým. Postiženy při nich byly více než tři desítky osob. Jeden člověk přitom zemřel, další z pacientů byli ve vážném stavu.

Čísla jsou opravdu velmi alarmující.

sdělil ředitel Zdravotnické záchranné služby MSK Roman Gřegoř

Příčina náhlých zdravotních obtíží bývá v těchto případech laiky mnohdy nerozpoznána a označena jako prostý kolaps, nevolnost a podobně. V nebezpečí se tak mohou ocitnout nejen samotní postižení a jejich blízcí, ale i záchranáři.

Pokud je koncentrace nebezpečného plynu na místě zásahu vysoká, mohou se přiotrávit i oni. Z tohoto důvodu jsou již všechny posádky vybaveny čidly, které na přítomnost CO reagují alarmem a dokáží koncentraci oxidu uhelnatého i přesně změřit.

Na úniku nebezpečných plynů v domácnostech v ČR se podílí oxid uhelnatý, podle statistik Hasičského záchranného sboru ČR, téměř jednou třetinou. Podíl úniků přitom nadále stoupá. Česká asociace hasičských důstojníků spustila už před několika lety spolu s HZS MSK a Olomouckého kraje dlouhodobou republikovou kampaň zaměřenou na propagaci hlásičů kouře a detektorů nebezpečných plynů. Hasiči upozorňují taky na možnost pořízení detektorů úniku přímo CO, které včas varují před nebezpečím otrav.


Po práci záchranářů přebírají intoxikované pacienty odborníci z Městské nemocnice Ostrava, konkrétně Centrum hyperbarické medicíny, v čele s primářem MUDr. Michalem Hájkem.

Otrava oxidem uhelnatým je významným zdravotním, sociálním a ekonomickým problémem v mnoha vyspělých zemích světa a zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě i Severní Americe.

říká primář Hájek

Co se týká zdravotních důsledků otravy CO, Hájek dodává, že dochází k pozdnímu neurologickému postižení u 15–40 % pacientů s odstupem dnů až měsíců a projevuje se rozvojem neurologických příznaků, jako jsou kognitivní disfunkce (např. poruchy orientace), poruchy paměti, zmatenost, snížení intelektu či demence. Celková úmrtnost u nemocničních pacientů je asi 3 %.

Nehledě na to, že počet intoxikace CO dramaticky roste. Jen od začátku roku došlo už k osmi případům otravy CO. Proto je ze všeho nejdůležitější intoxikaci předcházet důslednou prevencí.

Po skončení tiskového setkání následovala prohlídka pracoviště hyperbarické komory. Všechny zúčastněné organizace se budou v rámci preventivních aktivit problematice otrav oxidem uhelnatým i nadále věnovat.

Sdílet