Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krásnými prapory se můžou pochlubit i hasiči na Slovensku, jsou zdobnější než ty české

V jednom z minulých dílů našeho seriálu o praporech jsme psali o vydařených realizacích českých hasičů z poslední doby. Ovšem byla by škoda nenahlédnout k našim sousedům, kde také vznikají unikátní a nenapodobitelné kousky, ačkoliv v dílnách české firmy.

DHZ Hrabkov

I přes rozsáhlou produkční minulost nemá totiž řemeslo tradiční umělecké výšivky na Slovensku přímé pokračovatele. Slovenští hasiči se proto stejně jako jejich čeští kolegové obracejí na odborníky z Alerionu.

V čem se slovenské hasičské prapory odlišují od českých? Co se týče výběru barev, nejčastěji slovenští zákazníci volí typické barvy – červenou a modrou, jakožto symbol ohně a vody, stejně jako hasiči z českých luhů a hájů.

Nejoblíbenějším zobrazovaným patronem je pak tradiční sv. Florián. Tím ale podobnost končí. Pro slovenské prapory je typická bohatší výšivka s rohovými květinovými náměty. Mají také větší rozměry, jsou zdobnější a motiv slovenského znaku se vyskytuje až na 99 % praporů.

Hlavní motivy jsou často umístěné diagonálně, tedy úhlopříčně. Na Slovensku se také běžně užívá delší žerď, než v České republice, která měří 310 cm. Typické jsou žerdě vyřezávané a s kovovými zdobnými hlavicemi.

Pro slovenské hasiče navrhujeme a vyrábíme prapory nové, díky bohaté historii se na nás ale samozřejmě obrací i mnoho jednot, které potřebují obnovit svůj historický unikát, který zdědily po předcích.

Stejně jako pro české hasiče tedy děláme repliky, konzervujeme a restaurujeme. A dnes vám představíme naše nejzajímavější počiny z poslední doby.

říká Tomáš Pokorný

DHZ Hrabkov

V červnu roku 2015 oslavil slovenský sbor DHZ Hrabkov 110. výročí od svého založení. Na počest tohoto významného jubilea si nechal vyrobit v dílnách Alerionu dokonalou repliku.

DHZ Hrabkov

Na přední straně je vyobrazen hezký znak obce Hrabkov, který je ozdoben tradičními hasičskými motivy, jako jsou hasičské sekyrky, trumpeta, žebřík nebo helma, to vše lemováno rohovou výšivkou s květinovým motivem a obvodovými linkami.

Na zadní straně je vyobrazen hasiči tolik oblíbený patron sv. Florián.

DHZ Hrabkov

Prapor je vyroben z prémiového sametu metodou kombinované ruční výšivky, která klade důraz na plasticitu a dokonalé vystínování tak, aby působila jako „živá“.

Celý prapor je po obvodu lemován efektními zlatými třásněmi. Červnové oslavy, na nichž byl prapor slavnostně odhalen, trvaly celkem dva dny a navštívili je významní místní představitelé kraje a dokonce i ministr vnitra.

DHZ Tvarožná

Minulé léto oslavili 135. výročí také hasiči v obci Tvarožná. K takto významnému jubileu si nechali navrhnout a zhotovit krásný prapor, který ctí výše zmiňovanou slovenskou tradici s bohatým zdobením i svatým Floriánkem.

A jak tvrdí sami účastníci oslav, svěcení praporu a jeho vítání do života byl pro ně nejkrásnějším a nejdůstojnějším okamžikem, na který budou dlouho vzpomínat.

DHZ Tvarožná

DHZ Pezinok

Vskutku nádherné provedení řemeslně-umělecké práce představuje dokonalá replika praporu pro DHZ Pezinok. Bohatá výšivka typická pro zdobné slovenské prapory s rohovými rostlinnými náměty, překrásný sv. Florián, slovenský znak s hasičskými motivy i netradiční odstín modrého tyrkysu představují mistrovské dílo.

V roce 2014 strávili odborníci v dílnách Alerionu nad tímto praporem celkem 3 měsíce intenzivní práce.

DHZ Pezinok

DHZ Veľké Kostoľany

Mnoho slovenských sborů se může pyšnit původními originálními prapory. Těmito šťastlivci jsou také hasiči z DHZ Velké Kostoľany, kteří oslovili společnost Alerion s myšlenkou výroby repliky svého historického praporu.

Jejím prostřednictvím chce sbor navázat na tradici předků a přenést tak jejich poselství do budoucnosti. Původní prapor obsahuje všechny prvky, které jsou typické pro slovenské prapory – bohatá a tradičně zdobná rohová výšivka, slovenský znak, malba sv. Floriána a stylizované hasičské motivy.

Replika historického praporu DHZ Velké Kostoľany se začala v dílnách Alerionu vyšívat v prvních dnech roku 2016.

DHZ Veľké Kostoľany
Sdílet
Seriál: Firma Alerion