Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Rokytnici nad Jizerou převzali dopravní automobil Ford Transit, nové auto zaparkovalo v obci po 59 letech

V sobotu 12. 12. 2015 se v 15.30 hodin před hasičskou zbrojnicí v Rokytnici nad Jizerou konalo slavnostní předání nového dopravního automobilu Ford Transit místní jednotce sboru dobrovolných hasičů. Tato událost byla pro hasiče i pro město velmi výjimečná, protože zcela nový dopravní automobil získala jednotka naposledy před 59 lety, v roce 1956.

Byla to tehdy Tatra 805, která sloužila u jednotky neuvěřitelných 42 let a od roku 2010 je zapůjčena do Hasičského muzea ve Zbirohu, kde je vystavena pro veřejnost v Expozici požární ochrany. Nové vozidlo Ford nahradí u jednotky dopravní automobil Avia DA 12 vyrobený v roce 1983.

Předání nového vozu se zúčastnili kromě členů jednotky sboru dobrovolných hasičů, členů sboru dobrovolných hasičů, mladých hasičů a veřejnosti také tito hosté:

  • zástupce města – starosta města Ing. Petr Matyáš,
  • zástupci Libereckého kraje – hejtman Bc. Martin Půta, náměstek hejtmana Josef Jadrný,
  • zástupci HZS Libereckého kraje – náměstek ředitele HZS LK plk. Ing. Jaroslav Vízner, ředitel územního odboru Jablonec n.N. plk. Ing. Petr Bartoň, vedoucí IZS a služeb územního odboru Semily mjr. Ing. Pavel Viták, velitel stanice HZS Semily a Jilemnice mjr. Ing. Pavel Štěpánek,
  • zástupce dodavatele vozidla firmy Ford AMB Petr Svoboda,
  • zástupci města Wojcieszow,
  • zástupci okolních sborů a hasiči z polského Wojcieszowa.

Starosta města Ing. Petr Matyáš ve svém projevu připomněl 16 let stará slova bývalého dlouholetého velitele jednotky Bohuslava Votočka – „Přestože sbor omládl, pokračuje ve šlépějích svých předchůdců s dnes již historickou technikou. Hasiči to vydrží, ale technika už dlouho ne.

Tato slova jsou bohužel stále aktuální. Jednotka funguje a město by si toho mělo vážit a mělo vytvářet pro její fungování dobré podmínky zejména co se týká vybavení a techniky. To, že hasiči používají pro ochranu zdraví a majetku občanů 30 let starou techniku je špatné.

Věří, že předání nového vozu je symbolickým začátkem obnovy techniky a že se stejně, jako nahrazení 32 let staré Avie, podaří v nejbližších letech obnovit i 34 a 27 let staré cisterny. Závěrem poděkoval hejtmanovi za finanční příspěvek Libereckého kraje, stejně tak SDH a zástupci dodavatelské firmy za bezproblémové dodání vozu a příznivou cenu.


Hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta pozdravil všechny přítomné, kteří se přišli na nové auto podívat. Uvedl, že má vždy radost, když vidí novou hasičskou techniku, protože hasiči svoji práci dělají ve svém volném čase a dobrovolně, a jsou připraveni pomáhat zachraňovat nejenom životy, ale i majetek svých spoluobčanů.

Když slyšel slova o poněkud historické technice jednotky, věří, že příští rok naváže na toto dopravní auto nová cisterna podobně, jako v Lomnici nad Popelkou, kde předávali novu cisternu Tatra nedávno.

Přečtěte siLomnice nad Popelkou přivítala Tatru Terra, městu s novou cisternou finančně pomohl stát i Liberecký kraj

V hasičském fondu Libereckého kraje bude v roce 2016 také na nákup nových cisteren pamatováno a Rokytnice má docela velkou naději, aby získala podobnou podporu 1 milion korun jako v Lomnici.

Věří, že pořízení nové cisterny a financování z rozpočtu města zastupitele schválí, protože hasiči tu techniku nepotřebují proto, aby se s ní předváděli a jezdili na cvičení, ale především proto, že až bude někde potřeba jejich zásahu, tak aby tam přijeli včas, a taky aby se pak zdraví vrátili zpátky ke svým rodinám.

Závěrem poděkoval za pozvání a popřál dobrovolné jednotce a malým hasičům ať jim nové auto slouží, klidné Vánoce a v roce 2016 hodně cvičení a co nejméně ostrých zásahů.


Náměstek ředitele HZS LK plk. Ing. Jaroslav Vízner pozdravil všechny přítomné, členy jednotky sboru dobrovolných hasičů i ostatní dobrovolné hasiče. Uvedl, že je rád, že se poslední dobou daří získávat prostředky na pořízení nové mobilní požární techniky a nejen mobilní požární techniky pro dobrovolné hasiče.

Popřál, aby automobil sloužil co nejlépe a to nejen jednotce, protože ví, že tady je vynikající práce i s dětmi a proto Rokytnice patří mezi ty jednotky, které nemají personální problémy s obnovou jednotky, tak jako některé sousední obce.

To je potřeba, protože v kopcovitém horském terénu je vždycky problém dostat se na patřičná místa při vzniku nějakého požáru nebo jiné mimořádné události a místní hasiči nejen že pomáhají profesionálním hasičům, ale neocenitelná je jejich znalost místních podmínek, kterou profesionální hasiči nemohou mít nikdy stejnou jako místní lidé.

Závěrem popřál vše nejlepšího do nového roku, klidné svátky vánoční, o Vánocích žádný ostrý výjezd a poděkoval za práci jednotky.


Zástupce dodavatelské firmy Ford AMB Petr Svoboda pozdravil všechny přítomné a poděkoval za pozvání. Zmínil, že spolek dobrovolných hasičů, který zde působí dlouhá léta má na co navazovat stejně jako má na co navazovat i nové vozidlo, protože se jedná o Ford Transit, který v letošním roce oslavil 50 let své výroby.

Věří, že tento poslední model Fordu Transit přinese nejenom spoustu radosti, ale hlavně i šťastných kilometrů. Závěrem poděkoval za přízeň a popřál šťastné kilometry nejenom na sklonku letošního roku, ale i pro další sezóny.


Poté předal starosta města klíče veliteli jednotky a popřál, ať vozidlo slouží jednotce minimálně 32 let jako předchozí vůz a ať se mu vyhýbají nehody a jezdí spíše na odbornou přípravu a soutěže než k zásahům.

Po projevech hostů požehnal novému automobilu a všem hasičům pan farář Vladimír Hraba.

K překvapení všech se přišel na nové auto podívat také sám pán hor Krakonoš.

Celý program zakončili svým vystoupením mladí hasiči, kteří měli připraveno několik písniček a předvedli provedení jedné ze soutěžních disciplín – štafety dvojic.


Dopravní automobil Ford Transit je proveden v základním vybavení s označením DA L1Z. Vozidlo dodala firma Ford AMB z Prahy za cenu 860.000 Kč. Na pořízení vozidla přispěl 300.000 Kč Liberecký kraj z Dotačního fondu a 30.000 Kč přispěl Sbor dobrovolných hasičů.

Vozidlo je 9místné a bude sloužit pro přepravu hasičů a hasičského materiálu k zásahu, k přepravě členů jednotky na odbornou přípravu a výcvik. Kromě toho bude sloužit i pro bezpečnou přepravu mladých hasičů na soutěže v požárním sportu. V případě potřeby bude moci toto vozidlo využít i město. Vozidlo je provedeno v barvě RAL 3024.

Celková hmotnost vozidla je 3.500 kg, délka 5.981 mm, šířka 2.059 mm, výška 2.536 mm a rozvor 3.750 mm. Poháněno je vznětovým motorem o objemu 2.2 litru a výkonu 92 kW skrze manuální 6stupňovou převodovku.

Vzhledem k horským klimatickým podmínkám má vozidlo vyhřívané čelní sklo, skla v zadních dveřích a zpětná zrcátka. Také má zdvojené baterie. Ve výbavě nechybí sněhové řetězy, lékárnička velikosti III, sněhový hasicí přístroj, práškový hasicí přístroj, ruční vyprošťovací nástroj VRVN 1, řezač bezpečnostních pásů, vytyčovací páska, chirurgické rukavice ani ruční svítilny.

Sdílet