Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči cvičili vyprošťování zraněných osob přímo ve Škodovce v Mladé Boleslavi

Minulý týden se přes dvacet profesionálních hasičů ze stanice Liberec vypravilo na výcvik ke kolegům Hasičského záchranného sboru podniku Škoda Auto a.s. v Mladé Boleslavi. Předmětem ryze praktického výcviku bylo vyprošťování zraněných osob z vozidel. Hlavním pomocníkem hasičů se tak na několik hodin stalo hydraulické nářadí.

Nejprve si hasiči na jednom z vozů ukázali postupy, které se praktikují při vyprošťování z moderních aut. Zatímco před lety bylo téměř jedno, kde střihnou, dnes je situace mnohem složitější. Výrobci totiž používají stále více vysokopevnostních prvků a dostat se dovnitř takového auta není jednoduché.

A zvláště ve chvílích, kdy hasiči potřebují vyprostit těžce zraněné, záleží doslova na každé sekundě. Proto mají výcviky na moderních autech velký význam. Hasiči musejí přesně vědět, co se skrývá pod karoserií, a kudy bude cesta dovnitř nejrychlejší.

Po ukázce se hasiči rozdělili do tří skupin a každá dostala přidělený jiný vůz s několika úkoly. V modelových situacích vystříhávali figuranty a vyprošťovali je přes kufr, zadní dveře, boční dveře, auto dokonce převrátili a bok a zkoušeli záchranu přes střešní okno. Zkrátka otestovali vše, co jde a nejde.

Na vyprošťování hasiči používali nářadí ze svého technického kontejneru, který je určen především pro řešení velkých nebo hromadných dopravních nehod, zajištění nestabilních konstrukcí, vyprošťování nebo zvedání břemen. Obsahem kontejneru jsou i 3 sady hydraulického vyprošťovacího nářadí. Prvně v praxi použili také vyprošťovací zařízení z nové cisterny s CCS Cobra.

Hasiči v Libereckém kraji zasahují ročně u více než tisíce dopravních nehod.

Sdílet