Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští dobrovolní hasiči přebírají novou komunikační techniku, necelými pěti miliony přispěla Nadace ČEZ

Přesně v souladu se slovy ředitele Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomíra Bureše „bez spojení není velení – a nelze dostatečně rychle a efektivně zasahovat“ posilují jednotky jeho dobrovolných kolegů v celých jižních Čechách. Nově získaly přes dvě stovky profesionálních vysílaček a čtyři desítky tabletů se speciální navigací. Zlepší tím komunikaci a zásahy budou rychlejší.

Speciální techniku za 4,5 milionu korun začali dobrovolní hasiči přebírat v úterý v Českých Budějovicích. Nová komunikační technika putuje k jednotkám, které jsou určeny i k zásahům mimo obce, jež je zřizují. Peníze pro ně získal kraj prostřednictvím takzvané rámcové smlouvy od Nadace ČEZ.

Dobrovolní hasiči v jižních Čechách patří mezi nejlépe vybavené, což je logické. Při rozloze kraje stojí často v první linii. I proto je posílení jejich spojení s operačním střediskem profesionálů nesmírně důležité.

vysvětluje rozsáhlou modernizaci hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola


Na vybavování hasičů se Nadace ČEZ v jižních Čechách podílí dlouhodobě, modernizace komunikačního vybavení je ale z jejího pohledu výjimečná.

Hasičům nejčastěji předáváme auta, zásahové vybavení, nebo třeba čerpadla. Vysílačky dáváme poprvé, ale logiku to má. O událostech musejí vědět a musí se dostat na místo včas, tak aby své schopnosti a vybavení využili na maximum.

odůvodňuje podporu člen správní rady Nadace ČEZ František Lust

Nová komunikační technika by měla umožnit výměnu informací, instrukcí a požadavků mezi dobrovolnými hasiči a operačním střediskem vždy přímo, bez prostředníků, což je podle jejich jihočeského starosty Jiřího Žižky mimořádně důležité. „Nejen, že to naši práci zrychlí, ale události budeme schopni přesněji lokalizovat. Je to o operativnějším nasazování lidí i techniky,“ upřesňuje.

V rámci první etapy projektu zaměřeného na materiálně technické vybavení dobrovolných hasičů putovalo do měst a obcí dosud 36 digitálních a 153 analogových vysílaček, 45 tabletů se speciální navigací a profesionální hasiči zároveň půjčili svým dobrovolným kolegům dalších 33 digitálních radiostanic.

Projekt by měl dál pokračovat v letošním a příštím roce, opět s rozpočtem kolem čtyř milionů korun.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet