Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikátní hasičárnu mají v Itálii, kvůli nedostatku stavebních pozemků byla zabudována do skály

Netradiční stanici mají hasiči ve vesnici Margreid an der Weinstraße v Jižním Tyrolsku, které je součástí Itálie a žije v ní přibližně 1300 obyvatel. Postavena byla v roce 2010 na úpatí skály, která se nachází na okraji výše zmíněné obce.

Tři velké kaverny byly vystříleny do skály za pouhé 3 měsíce a jsou mezi sebou propojeny příčnou chodbou. Zajištění konstrukce bylo provedeno instalováním trvalých kotev přímo do skály a stříkaným betonem místo obložení podle nové rakouské tunelovací metody.

Pomocí několika drenáží pod tímto stříkaným betonem je veškerá přebytečná voda odváděná ven z objektu a díky stálému oběhu vzduchu uvnitř stanice se zde nesráží voda na stěnách.

Černá betonová stěna, která tvoří čelo stanice stojí před skálou a kopíruje její sklon. Zároveň slouží jako ochrana proti padajícím kamenům. Z této stěny vyčnívá ven dvojice garáží s výjezdovou technikou a také prosklená spojařská místnost s kanceláří velitele, z které je krásný výhled nejen na přilehlou silnici, ale také do celého údolí.

Protože se jedná o horské území s nedostatkem běžných stavebních pozemků, rozhodla se obec o umístění nové stanice právě do skály. Ušetřená půda pro stavbu normální stanice, tak může být místními použita pro zde výnosné zemědělství.

K rozhodnutí o umístění hasičárny do skály přispěly také ekologické důvody, protože uvnitř skály je i v zimě konstantní teplota okolo +12°C, ačkoli venku je běžné i –10°C.

Jedná se tedy o energeticky efektivní stavbu, neboť došlo k výraznému snížení nákladů na vytápění stanice. V zimě se vytápí pouze administrativní část, zatímco garáže jsou temperovány přirozenou teplotou okolní horniny. Stavba byla navržena italskou architektonickou kanceláří Bergmeister Wolf a celkově má 690 m².

Sbor dobrovolných hasičů Margreid byl založen v roce 1886 a v současnosti má cca 32 aktivní členů. Pod sbor spadá také menší hasičské družstvo z nedaleké obce, která spadá pod Margreid.

Výjezdová jednotka disponuje 4 výjezdovými vozy – CAS MB Atego s 2000l vody, DA VW Transporter, TA LR Defender a nejnovější TA Nissan s vyměnitelnou korbou – buď na hašení lesních požáru nebo na technické zásahy. Dále sbor disponuje několika kusy historické techniky. Kolegové zde také vedou kroužek mladých hasičů, kterých je v současnosti cca 12.

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče