Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U domu v Besednici na Českokrumlovsku shořela celá střecha

Předběžnou škodu ve výši 800 000,– korun vyčíslil vyšetřovatel HZS po požáru střechy domu v obci Besednice. Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje obdrželo informaci o požáru v 15:41hodin.

K zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanic Kaplice a Trhové Sviny včetně výškové techniky. Zároveň byly svolány jednotky SDH obcí Besednice, Svatý Ján nad Malší a Velešín. Jako posilová jednotka pro dovoz vody byla do Besednice vyslána také velkoobjemová cisterna profesionálních hasičů ze stanice Český Krumlov.

V době příjezdu hasičů požár ničil střechu a podkroví dvoupodlažního rodinného domu. Hasiči nejprve prověřili, že v domě nikdo není. Zároveň natáhli hasební proudy jak z vnějšku, kde hasili z automobilového žebříku, tak z vnitřku domu. Vnitřkem vyslaná skupina hasičů zasahovala v dýchacích přístrojích a jejich zásah byl nejvíce účinný.

Po hodině hašení velitel zásahu nahlásil, že požár je pod kontrolou a dále se nešíří. Následovalo částečné rozebírání konstrukcí a dohašování ohnisek, které hasičům zabralo přibližně další hodinu. Díky zásahu všech jednotek, kterým „pomohl“ betonový strop, se podařilo uchránit obytnou část domu v hodnotě přibližně 1 000 000,– Kč.

Požár na tísňovou linku nahlásil mladý muž bydlící v sousedním domě. Spatřil kouř, který se linul ze střechy. Neváhal a společně se svými kamarády se dozvonili na majitelku zasaženého domu a upozornili ji na požár. Zároveň zavolal na tísňovou linku, kde udal přesný popis události.

HZS Jihočeského kraje oceňuje jeho duchapřítomnost, rozhodnost a zodpovědnost. Jsme rádi, že mezi mladými lidmi jsou tací, kteří vědí, jak se při mimořádné události zachovat. Díky jeho chování požár neskončil s mnohem horšími následky.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet