Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro hasiče v Janově nad Nisou zrekonstruovali v Kobitu cisternovou automobilovou stříkačku Tatra 815, dostala i šrafování chevron

Firma Kobit provedla technické zhodnocení původní cisternové automobilové stříkačky CAS 32 na podvozku Tatra 815 PR-2 vyrobené v roce 1985 pro hasiče v Janově nad Nisou. Po přestavbě za 3 744 950 Kč je z cisterny CAS 30/8200/800 – S2R. Na rekonstrukci hasičům přispěla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Úpravy na podvozku

Součástí technického zhodnocení byla výrazná oprava a úprava podvozku. Na pneumatickém odpružení byla provedena výměna polohových ventilů a rovněž bylo změněno jejich umístění do bezpečnější polohy pro jízdu v terénu. Na obě zadní nápravy byly namontovány příčné stabilizátory.

Vozidlo prošlo úpravou pro zvýšení brodivosti na 1 200 mm, součástí byla výměna všech světlometů za vodotěsné a přemístění směrových světel na kabině osádky nad čáru brodivosti. Byla provedena výměna přední masky a boků s blinkry, výměna nárazníku a navazujícího karosování, jako jsou například stupačky a díly blatníků.

Kabina osádky je vybavena zvláštním výstražným zařízením modré barvy s LED zdrojem světla. Součástí jsou dvě synchronizované LED svítilny vyzařující světlo modré barvy, které jsou umístěny na přední straně kabiny v prostoru pod předním oknem. Tyto svítilny se zapínají současně se zvláštním výstražným zařízením a lze je v případě potřeby vypnout samostatným vypínačem.

V prostoru místa nástupu strojníka do kabiny je umístěna samostatná zásuvka 24 V pro dobíjení akumulátorových baterií a samostatné přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu z vnějšího zdroje.

Úpravy na nástavbě

Cisterna je vybavena novým požárním čerpadlem THZ 3000 se jmenovitým výkonem 3 000 litrů za minutu s vysokotlakou částí, která pracuje se tlakem 4,0 MPa a průtokem 150 litrů za minutu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení čerpací jednotky je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek s integrovanou nádrží na vodu o objemu 8 200 litrů a pěnidlo o objemu 800 litrů.

V prostoru obsluhy čerpadla je umístěn mikrofon a reproduktor jako druhé obslužné místo vozidlové radiostanice.

Zařízení prvotního zásahu je tvořeno průtokovým navijákem s hadicí o délce 60 metrů, pevně připojenou k vysokotlaké části požárního čerpadla a k proudnici pro hašení vodou i pěnou. Průtokový naviják je vybaven elektrickým pohonem pro zpětné navíjení hadice s možností nouzového ručního navíjení a vodícími válečky.

Žebřík pro výstup na účelovou nástavbu byl demontován a je nahrazen novým, který je umístěn na zadní straně vpravo.

Původní lafetová proudnice byla nahrazena odnímatelnou s průtokem 2 000 litrů za minutu.

Nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem o výšce přibližně 5 metrů od země s pneumatickým vysouváním, v provedení se čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Osvětlení prostoru okolo nástavby je zajištěno vně umístěnými a částečně zapuštěnými zdroji neoslňujícího světla na obou bocích a zadní stěně.

Ve výbavě hasičům nechybí elektrocentrála Heron EGM 60 AVR-3. Výfukové potrubí od motoru elektrocentrály je vyvedeno stěnou úložného prostoru mimo nástavbu.

Sdílet