Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmikubíková Scania pro hasiče firmy Continental Matador v Púchově vznikla ve slatiňanském Kobitu

Na šestikolovém podvozku Scania s pohonem zadních náprav dodala společnost Kobit cisternovou automobilovou stříkačku pro hasiče slovenského podniku Continental Matador Púchov.

Podvozek

Šasi Scania 6×4 P 410 LB6X4HSA je osazeno krátkou třímístnou kabinou, motor o výkonu 410 koní přenáší svou sílu na kola zadních náprav skrze manuální převodovku, k dispozici jsou uzávěrky diferenciálů.

Vůz je u dveří řidiče vybaven tlačítkem pro rychlý start.

V přední části je uchycen hydraulický lanový naviják Bison 20 o tažné síle 75 kN a délce lana 50 metrů, pod ním je asanační lišta se třemi plochými tryskami.

Nástavba

Nástavba CAS 40 je modulová, kromě nádrže ve středu je tvořena přední a zadní skříní pro vybavení a čerpací zařízení. Vybavení v jednotlivých skříních je dostupné ze sklopných stupaček.

Ve vozidle je zabudováno čerpadlo THZ 4000 o jmenovitém výkonu 4 000 litrů za minutu. Vyhřívané nádrže jsou z nerezavějící oceli, Scania veze 8 000 litrů vody, 1 000 litrů pěnidla a 100 litrů smáčedla. Pěnidlo lze do nádrže plnit čerpadlem. Přiměšovací zařízení umožňuje přimísení v rozsahu 0 – 6 %,

U obslužného panelu čerpadla je rovněž instalován reproduktor a mikrofon vozidlové radiostanice.

Na střeše nástavby je odnímatelná lafetová proudnice o průtoku 2 400 litrů za minutu. Umožňuje nastavení výstřikového kužele a lze ji použít pro hašení vodou, pěnou i vodou se smáčedlem. Otáčet jí lze v rozsahu 360°, rozsah náklonu je –50 – +80°.

Nechybí ani pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s výsuvem 5 metrů nad úroveň terénu. Vybaven je funkcí automatického spouštění do transportní polohy.

Sdílet