Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z výrobní haly společnosti Kobit vyjela nová Tatra Terra pro hasiče obce Zdechovice

Společnost Kobit zhotovila ve Slatiňanech nástavbu pro novou Tatru 815 Terra hasičů obce Zdechovice na Pardubicku. Obec ji s přispěním Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů pořídila za 5 668 850 korun včetně DPH.

Podvozek

Pro cisternovou automobilovou stříkačku byl zvolen podvozek Tatra Terra 4×4, poháněný vzduchem chlazeným přeplňovaným osmiválcem o výkonu 325 kW skrze mechanickou převodovku s automatizovaným řazením Norgren.

Kabina je čtyřdveřová, šestimístná, s integrovanými držáky dýchacích přístrojů Auer v zadní straně sedadel. Další dva přístroje jsou uloženy v kabině, náhradní tlakové láhve pak mezi jednotlivými opěradly.

V zorném poli řidiče je stavoznak, zobrazující množství vody v nádrži cisterny a také displej couvací kamery. U dveří řidiče je vozidlo vybaveno sdruženou zásuvkou pro dobíjení a doplňování tlakového vzduchu, která se po nastartování samočinně odpojí.

Pod nárazníkem Tatry je uchycena asanační lišta, na podélnících rámu pak elektrický lanový naviják o tažné síle 50 kN.

Nástavba

Nástavba je montovaná, celohliníková, vyrobená systémem THZ ALU. Nádrž na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek vyrobený z nerezavějící oceli. Vůz převáží 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ 3000 umožňuje zásah za použití nízkého nebo vysokého tlaku. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ruční regulací přimísení.

Zařízení pro rychlý zásah tvoří naviják se 60metrovou hadicí a proudnicí pro zásah vodou i pěnou. Samozřejmostí je možnost elektrického navíjení.

V prostoru obslužného místa čerpadla je vzduchová hadice, tekuté mýdlo a držák papírových ručníků pro základní očistu zasahujících hasičů.

Pro osvětlení místa zásahu slouží dálkově ovládaný výsuvný stožár se dvěma 1000W halogenovými reflektory. Na střeše nástavby je vývod pro uchycení odnímatelné lafetové proudnice.

Sdílet