Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném úniku čpavku se zranilo 76 osob, mimořádná akce byla součástí soutěže záchranné služby

Brněnští hasiči se v noci účastnili prověřovacího cvičení složek IZS. Mimořádná akce byla součástí Malé Jihomoravské Rallye Rejvíz 2016 – soutěže a metodického cvičení posádek záchranné služby. Organizuje ji Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kra­je.

Akce se uskutečnila od 23. hodiny v areálu zimního stadionu na ulici Úvoz v Brně.

V objektu zimního stadionu probíhal tréninkový zápas. V průběhu utkání se vinou závady ve strojovně uvolnil do ovzduší čpavek. Větrání strojovny selhalo a pracovníci strojovny se nadýchali nebezpečné látky a upadli do bezvědomí. Čpavek se rozšířil dál do prostor haly. Při samovolné evakuaci se nadýchalo cca 80 osob. V té chvíli je obeznámena tísňová linka 112.

V době příjezdu jednotek HZS se již většina osob samovolně evakuovala. Několik však zůstalo v objektu. Hasiči v dýchací technice se zapojili do záchrany osob z kontaminovaného prostoru. Další družstvo se připravilo do přetlakových obleků. Bylo nutné zajistit vypnutí dodávky čpavku a následně celý prostor haly odvětrat. Zraněné osoby hasiči předávali posádkám ZZS a pomáhali s jejich transportem.

Na místě zasahovaly 3 brněnské jednotky HZS (Lidická, BVV, Líšeň) s 8 vozy a 24 hasiči. Zasahující složky se musely vypořádat se zraněním 76 osob.

Cvičení bylo ukončeno přibližně hodinu po půlnoci. Následovat bude vyhodnocení celé akce.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet