Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chropyni na Kroměřížsku cvičily složky IZS zásah při útoku ozbrojeného muže na městský úřad

V dopoledních hodinách bylo provedeno první z letošních taktických cvičení složek integrovaného záchranného systému. Jeho námětem byl útok ozbrojeného muže v objektu městského úřadu v Chropyni na Kroměřížsku. Ten si podle stanoveného plánu cvičení vyžádal život dvou osob a několik dalších bylo zraněno. Pachatel se pak v budově zabarikádoval a držel rukojmí.

Cvičení začalo po deváté hodině ranní, kdy byl útok střelce oznámen na tísňovou linku Policie ČR. V 09:31 hodin vyslal operační důstojník na místo hlášené události jednotku profesionálních hasičů stanice Kroměříž se dvěma cisternovými automobily a terénním vozidlem Ford Ranger. Ze Zlína vyjel také velící důstojník směny.

Po příjezdu na místo a soustředění techniky v nástupním prostoru zahájili hasiči plnění úkolů stanovených velitelem zásahu.

Část jednotky budovala stanoviště pro poskytnutí přednemocniční neodkladné péče a pro ztotožnění a kontrolu evakuovaných osob. Druhá část jednotky, složená především z hasičů lezců, poskytovala spolu se záchranáři a pod ochranou ozbrojených policistů pomoc zraněným osobám. Pomocí nastavovacího žebříku hasiči následně připravili i únikovou cestu pro osoby, které zůstaly uvězněny v druhém podlaží objektu a které bylo nutné evakuovat.

Po eliminaci pachatele pokračovali hasiči v transportu zraněných z objektu a asistenci policistům.

Před dvanáctou hodinou bylo cvičení ukončeno a nasazená techniky se začala postupně vracet na své stanice.

Dnešní cvičení se uskutečnilo za finanční podpory Zlínského kraje.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet