Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská technika patří tradičně k významným expozicím na každoroční Aviatické pouti v Pardubicích

O víkendu 28. a 29. května 2016 se na pardubickém letišti uskuteční již šestadvacátý ročník Aviatické pouti, který nese podtitul „ HVĚZDY NA NEBI“. Hvězdami nejsou myšleni jen vystupující špičkoví piloti z České republiky a z řady zemí Evropy, ale i hvězdicové motory, jimiž jsou mnohé z historických letadel poháněny.

V roce 1991 vzniká myšlenka pořádání každoroční letecké události, která by se podstatně lišila od standardních leteckých dnů, zejména pestrým doprovodným programem v pozemní části. Tak se zrodila Aviatická pouť Ing. Jana Kašpara.

Pouť je fenoménem cesty, kterou se ubírá vývoj letecké techniky od prvních pokusů českého aviatika ovládnout vzdušný prostor až po současnost. Aviatická pouť dnes již patří k významným evropským airshow a má své nezadatelné místo ve světovém leteckém kalendáři.

Programovou skladbou, s divadelním ztvárněním historických dějů ve 3D prostoru, je tato akce ojedinělá a plným právem ji mnozí letečtí nadšenci nazývají Czech Duxford.


Významná jubilea
105 let uplyne od grandiózního dálkového přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy – Chuchle. Také dvě osmdesátky zasluhují naší pozornost. V roce 1936 vznikla letecká legenda – Supermarine Spitfire. Stíhačka, která velkou měrou ovlivnila vítězství v boji o Velkou Británii. Ta druhá osmdesátka patří skvělému umístění čsl. akrobatického leteckého týmu na XI. Olympijských hrách v Berlíně v roce 1936. Před 70 lety se uskutečnil první poválečný letecký den v Praze – Ruzyni.

Hasičská technika patří tradičně k významným expozicím na každoroční AP. Od historie až po současnou moderní hasičskou techniku se představují profesionální a dobrovolné hasičské sbory a plným právem patří mezi nejnavštěvova­nější pozemní ukázky. Návštěvníci obdivují skvěle udržované historické stříkačky i výstroj dobrovolných hasičů. Ukázky jasně zdůrazňují současný trend a potřeby neustálé modernizace techniky.

Letiště Pardubice s mezinárodním leteckým provozem má profesionální hasičskou jednotku, která v součinnosti s IZS zajišťuje bezpečnost a bezproblémový letecký provoz. To samozřejmě platí i v případě Aviatické pouti, kdy zvýšený počet návštěvníků klade důraz na prevenci a dodržování všech bezpečnostních pravidel.

V rámci průzkumu ohlasů z AP 2015, nám na otázku „co se vám nejvíce líbilo na letošní akci?“, odpovídaly především děti – „nejlepší byli hasiči!“ Ano, bravo! Byly to právě hasičské vozy, které průběžně jezdily po rozpálené betonové ploše letiště a vodním deštníkem zchlazovaly rozpálená těla návštěvníků akce.

Za Sdružení AP: Josef Hadinec
Sdílet
Přiložené soubory
AP_letak_A5_2016.pdf zobrazit online PDF 1 MB
AP_miniboard_2450x1680_N.pdf zobrazit online PDF 948 kB